PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte İmralı Özel Tip Cezaevi'nde tutulan Cumali Karsu, avukatlarına gönderdiği faksta sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Abdullah Öcalan'ın 7 ayı aşkın süredir avukatları ile görüşmeleri çeşitli gerekçelerle engellenirken, İmralı Cezaevi'nde tutulan PKK hükümlüsü Cumali Karsu Asrın Hukuk Bürosu'na bir faks gönderdi.

 

Şimdi herkes fakstan gelen mesajın şifrelerini çözmeye çalışıyor. Ancak mesajı çözmek o kadar da kolay değil. Çünkü hem olumlu, hem olumsuz, hem iyimser, hem kötümser ifadeler içeriyor. Dikkat çeken bir nokta ise içeriden gelen mesajla, uzun süredir Öcalan’la iletişim kuramayan Kürt hareketinin Kürtlerin sorun ve talepleri yerine Öcalan’ın durumunu merkezine alarak başlattıkları açlık grevlerinin bitirilmesinin istenmesi. Yine protesto amaçlı kendini yakma eylemlerinin yapılmaması açık biçimde ifade ediliyor. Bu durum, İmralı’nın içinde bulunduğu zorluklara rağmen yine sürece en doğru müdahaleyi yaptığı şeklinde yorumlanıyor.

 

‘AÇLIK GREVLERİ MAKUL BİR BİÇİMDE SONUÇLANSIN'

ANF’ye göre, PKK hükümlüsü Cumali Karsu gönderdiği faksta içerisinde bulundukları duruma ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu koşullarda ancak gerekli durumlarda birkaç satırla yazmak durumundayım. Son aylarda yoğun bir süreç başlamış durumda. Gazetelerden yansıdığı kadarıyla özellikle cezaevlerinde bir eylemlilik süreci başlamış durumda. Duyarlılık nedeniyle açlık grevleri anlaşılır, fakat uzun süreler veya süresiz grevler, hele hele fiziki tahribatlara yol açacak bir düzeye getirilmesi pek gerekli değildir. Makul bir biçimde sonuçlanmasını sağlamak doğru olandır diye düşünüyoruz."

 

‘YAKMA EYLEMLERİ SON BULMALI’

Karsu, diğer bir konunun da kendini yakma eylemleri olduğunu belirterek, "Bizleri fazlasıyla üzen bu olaylar mutlak son bulmalı ve önüne geçilmelidir. En temel yaklaşım fiziki olarak sağlıklı olmak ve düşünsel yoğunluğumuzu anlamlı pratiğe dönüştürmektir bu aşamada. Başlattıkları açlık grevlerini makul bir biçimde sonuçlandırmalarını istedik. Bunu sağlamak konusunda gerekli duyarlılığı göstermenizi bekliyoruz" dedi.

 

‘HER ŞEYE RAĞMEN İYİ OLACAK’

Karsu, gönderdiği faksı şu cümleler ile bitirdi: "Ailelerin bu aşamada gelmelerine gerek yok. Mesele sadece sizlere ve ailelerle yapılacak görüşlerle sınırlı değildir. Son zamanlarda avukatlar dahil binlerce insan hukuksuz bir biçimde tutuklandı. Ayrıca bizim dışımızda kimi nedenlerden dolayı tıkanan bu sürecin devamını sağlamak ve toplumsal anlamda çaresini yaratmaktır. Konjonktürel durum pek ümit vermiyor. Bunu da zaman gösterecektir. Koşullar itibarıyla durumumuzu tahmin ettiğiniz için ayrıntılandıramıyorum. Her şeye rağmen iyi olacak. Arkadaşların selamlarını da ileteyim hepinize."