BDP’li milletvekillerinin İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin tutanakların basında yer alması Ankara’da deprem etkisi yarattı. “Tutanakları kimin sızdırdığına” ilişkin sorular gündeme geldi. BDP, tutanakların sızdırılmasını 'Oslo görüşme kayıtlarının sızdırılmasına' benzetirken hükümet kaynakları da BDP'yi suçladı.

Cezaevinde, MİT tarafından tutulan ve Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilen resmi tutanağın daha kapsamlı olduğu belirtiliyor. Radikal’in haberine göre Başbakan’a yakın bir isim ise olayın 'kötü niyetli bir hareket ve sabotaj girişimi' olduğunu söyledi.

Tutanakların kamuoyuna yansımasının ardından Adalet Bakanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirilerek konu masaya yatırıldı. Hükümet kamuoyuna yansıyan tutanakların BDP tarafından sızdırıldığına inanıyor. Hükümette, BDP’lilerin görüşme sırasında aldığı notların, akılda kalan notlar ve anekdotlarla birleştirilerek farklı bir tutanak oluşturulduğu kanaati hakim. Görüşme sırasında MİT görevlisinin aldığı notlardan oluşan ve Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilen resmi tutanağın daha kapsamlı olduğu belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresinde bulunan bir isim, olayın BDP’nin aymazlığı ve kötü niyetli bir hareketi, bir sabotaj girişimi olduğunu savunuyor.

İlgili bakanlıklar ve MİT'in gazetede yer alan sözler ile İmralı görüşmelerinin resmi tutanağını karşılaştırmalı olarak incelemeye aldığı öğrenildi. İnceleme sonrası gerekli görülürse bakanlık tarafından bir açıklama yapılması düşünülüyor.

Milliyet gazetesinin yayınladığı İmralı "görüşme tutanağı" AK Parti kanadında "İkinci Oslo" olarak da görüldü. Bu yayının sürece zarar verdiğini öne süren iktidar çevrelerinde, İmralı'ya giden heyette yer alan Altan Tan ile bir TV kanalı arasında yaşanan gerilime de dikkat çekildi. Öcalan'ın, Altan Tan, Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'la ilgili söylediği iddia edilen sözlerin böyle bir tutanağı yayınlatmaya yol açtığını savunanlar da bulunuyor.

BDP: OSLO'YU KİM SIZDIRDIYSA O SIZDIRDI

BDP İmralı tutanaklarının kendileri tarafından sızdırılmadığında ısrar ediyor. Grup Başkanvekili Baluken, "Oslo'da kim sızdırarak sabote etmek istemişse, burada da aynı çevreler sızdırmıştır" dedi.

İdris Baluken, İmralı görüşme tutanaklarının basına kendileri tarafından verilmediğini belirterek, “Görüşme tutanaklarıyla ilgili bilgiler hükümet tarafından mı verildi, başka bir yerden mi sızdırıldı bizim bilmemiz mümkün değil. Onu açığa çıkarmak da hükümetin görevidir diye düşünüyoruz” dedi. Baluken, Oslo görüşmelerinin kayıtlarının sızdırılmasını anımsatarak, “Oslo’da kim sızdırarak sabote etmek istemişse, burada da aynı çevreler sızdırmıştır. Bu sabotaj girişimidir” dedi.