YSK’nin 7 üyesinin 31 bin sandığın 754’ünde kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık başkanı olduğu gerekçesiyle İstanbul seçiminin iptaline ilişkin gerekçesi üzerindeki tartışmalar sürüyor. 23 Haziran’da yenilenecek seçim için kaymakamlıkların önceki seçimlerde ağırlıklı olarak eğitim, sağlık ve adliye çalışanlarından oluşturduğu kamu görevlisi listelerine imamlar da eklendi.

YSK, bazı ilçe seçim kurullarının başvurusu üzerine imamların da kamu görevlisi olduğu, sandık kurulu başkanı ve üyesi olabileceği yönünde görüş bildirdi.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, YSK'yı soru yağmuruna tutan İlçe seçim kurullarından ağırlıklı olarak sandık kurullarında görev verilecek kamu görevlileriyle ilgili görüş soruldu. Bazı kaymakamlıkların, daha önceki seçimlerde ağırlıklı olarak eğitim, sağlık ve adliye çalışanlarından kamu görevlisi listesi oluşturmasına karşın, bu kez imamları da listeye dahil etmesi dikkati çekti.

Ücretli öğretmenlerin kamu görevlisi olmaması nedeniyle sandık kurullarında başkan ve üye olamayacağını bildiren YSK, imamların ise “kamu görevlisi” olduğu ve sandık kurulu başkanı ile memur üyesi olabilecekleri yönünde görüş bildirdi. YSK, yasaya göre kaymakamlıkların ‘kamu görevlisi’ olarak ilçe seçim kurullarına bildirdiği listenin dikkate alınmasını istedi.