İstanbul LGBTT Derneği, ilk trans sığınmaevini önümüzdeki günlerde açacak. Bütün maddi ve ekonomik ihtiyaçları dayanışmayla karşılanan sığınma evi için 15 Şubat'ta parti düzenleniyor. Çalışmanın başında olan Ebru Kırancı, sığınma evinin çok acil bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Neden kendi gücümüzün farkına var mıyoruz?" diye soruyor.

İKİ ÖRNEK

Ebru Kırancı, trans sığınmaevine duydukları ihtiyacı anlatırken iki örnek verdi:

"55 yaşında bir trans arkadaşımız var. Otel almıyor, ev bulamıyor. Soğuk kış günlerinde sokaklarda, dernekte kaldı. Derneğe geldiğimde kapının önünde yatarken görürdüm. Dernekte birkaç saat ısınırak ve uyuyarak ayakta kalmaya çalışıyordu. Geçenlerde Avcılar'da mühürlenen evlerin açılışı sırasında gördüm, 22-23 yaşlarında bir trans sokakta kalıyordu. Bu iki örnek gibi onlarca örnek var. Devlet sahip çıkıp, barınma sorununa çözüm bulmuyor. Toplum zaten dışlıyor. Biz birbirimize sahip çıkmazsak, nasıl olacak bu iş?"

SIĞINMAEVİ'NDE 5-10 TRANS BİREY BARINDIRILACAK

Kırancı, açacakları trans sığınmaevinde 5-10 transı barındırmayı amaçladıklarını anlatıyor. Evdeki işleri de translar yapacak, böylece translar için küçük bir iş olanağı da yaratılmış olacak. Ancak, bu iş kolay değil. Emlakçılar, translar için sığınmaevi denildiğinde ev kiralamaktan vazgeçiyor.

DAYANIŞMAYLA KURULACAK

Translar için sığınmaevi tamamen dayanışmayla kurulacak. Kıran, şimdiden evde kullanılacak malzemelerin derneğe gelmeye başladığını anlattı, "Boya getirenler, buzdolabı getirenler oldu" diyor. Ancak, bu desteklerin yanı sıra ihtiyaç duyulan ana şey, mali destek. Öncelikle bu mali destek, sığınma evi haline getirilecek evin kirası için gerekli.

Mali desteğe ihtiyaçlarının da büyük olduğunun altını çizen Kırancı, "Avrupa'da translar için kurulan sığınma evleri var. Oralarda devlet, derneklere ve bu tip sosyal projelere desteklerde bulunuyor. Biz ise bu işi dayanışma yapmak zorundayız" diyor.

15 ŞUBAT'TA DAYANIŞMA İÇİN PARTİ

İstanbul LGBTT Derneği, 15 Şubat'ta trans misafirhanesi için dayanışma partisi düzenlenecek. Taksim Mis Sokak'taki Bigudi Blub'ta yapılacak olan dayanışma partisi, saat 22.30'da başlayacak.

'KENDİ GÜCÜMÜZÜN FARKINA VARALIM'

Trans sığınma evini ne olursa olsun açacaklarının altını çizen Ebru Kırancı, "Translar artık verilen vaatlerden bıktı. Bu nedenle, pratik olarak görmek istiyor. O durumda, çok büyük bir dayanışmayı örgütlerler. Buna inanıyorum. Bu iş ancak dayanışmayla yürür. Neden kendi gücümüzün farkına varmıyoruz?" diye soruyor. (ETHA)

Trans sığınma eviyle ilgili iletişim için:

Ebru Kırancı- [email protected] - 0 536 556 74 22