“Bölücü faaliyetlerde bulunma” suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Çomak’ın davası  İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Çomak, 1994 yılında 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, dönemin devlet güvenlik mahkemesi tarafından 2000 yılında ‘devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak’ suçundan idama mahkum edilmiş, iyi hali dikkate alınarak cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilmişti.

Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)  başvurulmuştu. AİHM 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetmiş, buna rağmen dava ancak 2013’te yeniden görülmeye başlamıştı.

Cezası kesinleşmeyen Çomak, ‘delilleri karartabileceği’ gerekçesiyle tutuklu yargılanıyor.

İlhan Çomak İzmir’de Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde bulunuyordu. Çomak bugün İzmir’den İstanbul’a Çağlayan Adliyesi’ne getirilerek davanın görüldüğü 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkartıldı. Duruşma 13.45’te başladı.

‘REDDİ-İ HAKİM’ TALEBİNE RET

Duruşmada söz alan İlhan Çomak’ın avukatı Serenay Ballıkaya “Ya biz onca yıl görevimizi yapamadık özür dilerim ya da bu salonlardan devrimcilere, Kürtlere adalet çıkmıyor” dedi.

 Ballıkaya, “Bizim açımızdan bu bir yeniden yargılama değil. Siz lehe olan hiçbir talebi kabul etmediniz. Biz heyetinizin reddini istiyoruz” diye konuştu.

Duruşmada tanıklar da dinlenirken İlhan Çomak’ın avukatları davada, “Salih Mirzabeyoğlu, Aziz Yıldırım ve eski paşaların davalarından bunun farkı nedir? Açıkça ayrımcılık yapılıyor” diyerek İlhan Çomak’ın serbest bırakılması gerektiğini vurguladılar.

Avukatlar savunmalarını yaptıktan sonra mahkeme heyetinin usülsüz yargılama yaptığı belirterek, “Düşman ceza hukukuna başvurmadan, Salih Mirzabeyoğlu ve eski paşaların davalarında ne yapıldıysa o yapılsın” dediler.

Duruşmayı ÖHD’li avukatlar, CHP ve HDP’li vekiller de yerinde takip etti.

Duruşmaya karar için ara verildi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, ‘reddi hakim’ talebinin reddine karar verdi. Dava 13 Temmuz tarihine ertelendi.