Cumhuriyet Gazetesi’nin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün, ‘Casusluk’ suçundan yargılandığı davanın ‘Kapalı oturum’ şeklinde yapılan duruşmasında salona alınmadığı için adliye koridorlarında slogan atanlara destek verdiği iddia edilen eski CHP’li vekiller İlhan Cihaner, Hilmi Yarayıcı ve Barış Yarkadaş hakkında iddianame düzenlendi. Eski vekillerin bir yıldan üç yıla kadar hapisleri istendi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; gruba destek verdiği iddia edilen CHP’li vekillerle ilgili hazırlanan iddianamede, “Duruşmanın ‘kapalı oturum’ şeklinde olacağı yazılı ve görsel medya kuruluşlarınca herkese duyuruluşu ve duruşma süresince topluluğun ısrarlı bekleyişleri, duruşmanın devamında sloganlar atmaları ve alkışlı gösterilerde bulunmaları şeklindeki eylem ‘toplantı ve gösteri’ niteliğindedir. TBMM 26. Dönem Milletvekili olan şüpheliler, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyip bu gruba katılarak suç işlemiştir” iddiasına yer verildi.

3 eski vekil, ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Eski vekillerin bir yıldan üç yıla kadar hapisleri isteniyor.

‘MUHALİF OLMANIN BEDELİ’

İddianamede ismi geçen eski milletvekillerinden Barış Yarkadaş ve İlhan Cihaner BirGün’e konuştu. İddianamede adliye koridorunda slogan attıklarının ve gösteri yaptıklarının öne sürüldüğünü söyleyen Yarkadaş, “Bu kesinlikle doğru değil. Bize slogan attı demenin hiçbir gerçekçi yanı yok. Bu iddianame neye göre düzenlendi, doğrusu ben de anlamadım. Mahkeme başladığında oraya gidip milletvekili arkadaşlarımızla bu iddiaların doğru olmadığını ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

Yarkadaş şöyle devam etti:

“O gün, orada slogan atan kişilerin olduğu ve mahkemenin tavrını protesto ettiği ifadeleri iddianamede yer alıyor. Hepimizi de bunun içine katmışlar. Muhalefet milletvekili olmanın bedeli budur. Muhalefette yer alırsanız yaptığınız her hareket, söylediğiniz her söz iktidar tarafından suç olarak görülür. Biz ne olursa olsun basın özgürlüğünden yanayız. Hangi gazeteci olursa olsun yaptığı haber nedeniyle yargılanan her gazetecinin yanında oluruz. Kimliğine de bakmayız.”

“Asıl hukuksuzluk, yargılama sürecinde yapılanlar” diyen İlhan Cihaner ise şöyle konuştu:

“Hukuğun suç olarak kabul edilebileceği bir şey olmadı. Bu durum şuanda milletvekilliği yapanlar için de bir tehdit oluşturuyor. Milletvekilliği bittiğinde böyle şeylerle karşılaşılabileceğini gösteriyor. Milletvekilliğinin görevi aynı zaman bu durumlar karşısında kamuyu bilgilendirmektir. HDP’lilere olduğu gibi fiili bir saldırı gerçekleştirmek istiyorlar.”