Eşitlik ve Demokrasi Partisi İstanbul İl Örgütü, güvenlik güçlerinin gaz bombası kullanımına karşı suç duyurusunda bulundu. EDP yöneticileri, kolluk güçleri hakkında kamu davası açılması talebi ile bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundular.

Suç duyurusuna Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok’unun 26 Haziran’da Şişli ilçesinde gerçekleştirdiği etkinliğe yapılan polis müdahalesinin zemin olduğunu ifade eden EDP’liler gaz bombalarının savaş halinde bile kullanılmasının Birleşmiş Milletler tarafından yasaklandığına dikkat çekerek, “Savaşta kullanılmayacak silahlar vatandaşa nasıl reva görülür?” dediler.

Suç duyurusu öncesinde, polislerin gazlı saldırıları nedeniyle maske takmak ve limon taşımak zorunda olduklarını vurgulamak için ellerinde limonlar ve yüzlerinde gaz maskeleri ile bir basın açıklaması yapan EDP’liler, gaz bombaları nedeniyle uluslar arası düzeyde 1000 kişinin; Hopa’da Metin Lokumcu’nun ardından Çarşamba günü de Şırnak’ta Hatice İdin’in yaşamını yitirdiğini vurgulayarak vatandaşın “canına kastedenlerin” yargılanması talebinde bulundular.

Metin Lokumcu ve Hatice İdin ile Şişli saldırısından fotoğraflar eşliğinde basın açıklamasını okuyan EDP Beykoz İlçe Başkanı Birgül Hakan, Şişli’de yaşanan polis saldırısında sivil polislerin elektrikli coplarla insanlara şok uyguladıklarına, sayısız insanın yaralandığına dikkat çekerek “güvenlik güçleri anayasal suç işlediler” dedi.

‘İleri demokrasiye bu “gaz”la mı ulaşacağız, kalkınmamızı bu “elektrik”le mi sağlayacağız?’ diye soran Hakan, ölümlerden ve 2011 yılının ilk dört ayında 14 kişinin ağır yaralanmasından AKP iktidarını sorumlu tuttu. Hakan, yakın zamanda gaz bombası alımı için örtülü ödeneğinden 1 milyon 200 bin TL tahsis eden Başbakan Erdoğan’ın ‘hem siyasi hem de ekonomik olarak Emniyetin gazlama politikasının önünü daha da açtığını’ iddia etti.  

Demokrasilerde eleştiri, itiraz, muhalefet haktır. Katılmadığınız fikirlerin bile açıklanmasına saygı göstermeniz, demokratik hakların kullanılmasının önünü açmanız gerekir. Bunu sağlamanın iktidarın görevi olduğunu Şişli’de bizimle aynı yoldan geçmemiş olan Başbakan ve AKP’ye hatırlatmak isteriz” diyen Hakan, Şişli’de saldırıya maruz kalanlara geçmiş olsun dilekleriyle gaz bombası, elektrikli cop ve polis salahiyetinin kötüye kullanımının sonlandırılmasını, Şişli saldırısının sorumlularının yargılanması talebiyle sözlerini sonlandırdı.

HALKI İSYANA TEŞVİK

Daha sonra savcılığa çıkan grup sorumlular hakkında, idarenin kendine verdiği yetkileri kötüye kullanarak, halka karşı şiddet uygulama ve halkı isyana teşvik nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Yüzü tanınmayacak halde olan ve maske takan tek grubun kolluk güçleri olduğu iddia edilen suç duyurusunda, gerekli tahkikatın yapılması ve sorumluların cezalandırılmaları talebi ile kamu davası açılmasına karar verilmesi talep edildi.

DEMOKRAT HABER