Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ithal ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından temin edileceği ve PTT tarafından taşınmasına yönelik hazırlıklara ilişkin, “SGK ile protokolümüz Mayıs 2017’de sona erecek. Protokolün feshedildiğine ilişkin henüz bir ihbarname elimize ulaşmadı. SGK bu ilaçları kendisi temin etme yoluna giderek kamu maliyesini korumuş olmayacak aksine, sınırlı kadroları, devlet bürokrasisi, memur mesai saati içerisine sıkışacaktır. Resmi işlemlerin tamamlanamaması gibi nedenlerle bu sistem sürdürülemez bir hale gelecektir. İlaca erişimi zorlaştıracak bu uygulamanın, bizim açımızdan kabul edilebilmesi mümkün değil” dedi.

"İTİRAZ EDİYRORUZ"

Burcu Cansu'nun BirGün'de yer alan haberine göre Çolak, itiraz gerekçelerini şöyle anlattı:

»SGK mükemmel bir sistem kursa bile bürokrasi, bu ilaçların hastaya ulaştırılmasını geciktirecektir.

»SGK böylesine zorlu bir süreci kendi imkânlarıyla sürdüremeyecek, daha sonra bazı özel firmalara devredecektir.

»20 yıldır sürdürülen, oturmuş bir sistemi bozmak, tamamen ortadan kaldırmak kamu sorumluluğuna yakışmamaktadır.

»İlaçlarımızın çoğu, özel saklama koşulu gerektiren, bir gün bile gecikme yaşansa bozulabilen, taşınırken kırılmaması için özel kutuları olan soğuk zincir ilaçlardır. PTT bu işi nasıl yapacaktır?

»SGK, sosyal devlet gereği bu hizmeti zaten kendisi yapmalıdır. Ancak yıllar önce hantal ve yürümüyor diye kapatılan SSK eczanelerini yeniden kurarak, bir enkazın üzerine yeniden bina inşa etmeye çalışmaları, gerçekçilikten çok uzaktır.

»Kimi zaman sadece bir hastamız için aylarca Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki yetkililerle görüşmeler yaparız. Hastanın ilacını getirmek zor, meşakkatli ve sabır isteyen bir süreçtir.

»Tasarrufun aracı, ilaçları getirme yetkisini bir kurumdan alıp başka bir kuruma vermek değildir.

»TEB olarak tüm ilaçlar serbest eczanelerden dağıtılmaya başlayana kadar, yeni SSK eczaneleri yaratarak değil, birliğimizin bugüne kadar yürüttüğü şekilde hizmetin devam etmesinin hem kamu hem de hasta yararı açısından, bu hizmetin sürdürülebilir olmasının tek yolu olduğunu beyan ediyoruz.