Urfa ve ilçelerinde 17-20 Mart tarihleri arasında planlanan Newroz programlarını yasaklayan valilik, kutlamanın bir tek 21 Mart günü yapılabileceğini belirtti. Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Newroz kutlaması da kaymakamlık tarafından yasaklandı.


Silvan’ın ardından bir yasak da Mersin Valiliği’nden geldi. Mersin'de 19 Mart'ta kutlanacak Newroz'a valilik tarafından izin verilmediği açıklandı. 

Mersin'de 19 Mart'ta Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Alanı'nda kutlanılacak Newroz için yapılan başvuru Mersin Valiliği tarafından red edildi. İçişleri Bakanlığı'nın Newroz'un 21 Mart'ta kutlanabileceğine atıfta bulunan Valilik, "Halkın güvenliği"ni gerekçe göstererek izin vermedi. Valiliğin almış olduğu bu karara yarın itiraz edeceklerini ve bu konu hakkında basın toplantısı gerçekleştireceklerini ifade eden Newroz Tertip Komitesi sözcüsü Helin Ergen, "Biz ayın 19'unda Newroz'u kutlamaya kararlıyız. Tüm engellemelere rağmen geri adım atmayacağız" dedi.

MARDİN 30 GÜN YASAK

Mardin Valiliği, il genelinde 30 gün boyuncu her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, miting, stand açma, çadır kurma gibi etkinliklerin yasaklandığını açıkladı.

Konuya dair yapılan açıklamada, "İlimizde son dönemde yaşanan terör olayları ve alınan ihbarlar nedeniyle vatandaşlarımızın zarar görmemeleri için ilimiz genelinde ilçeler dahil olmak üzere, 'Anayasanın 34. Maddesi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 10-17-23-32. Maddeleri ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun Uygulanmasına Dair yönetmeliğin 5. Maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi kanunu 11/A ve 11/C maddeleri gereği 15 Mart 2016 tarihinden itibaren 30 gün boyunca her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, miting, stand açma, çadır kurma vb. etkinliklerin yasaklanmasına karar verilmiştir" denildi.

Öte yandan, Urfa'da HDP, DBP ve KJA öncülüğünde 17-20 Mart tarihleri arasında planlanan Newroz kutlamaları valilik tarafından yasaklanmıştı. 

Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Hakkari’de, Newroz etkinliklerinin yasaklandığı açıklandı. Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada yasağın kentin il merkezi ile tüm ilçelerinde geçerli olduğu belirtilmişti.