Evrensel yazarı İhsan Çaralan, AKP iktidarının muhalefet yönelik tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun muhalefet belediye başkanları ile ilişkisine değinen Çaralan, “Acaba neden İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin en büyük kentlerinin seçilmiş belediye başkanlarını itibarsızlaştırmak için bir organizasyon yapar? Ve neden koca T.C’nin Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı, bir “okuma tiyatrosu”nu büyük bir suçmuş gibi gösterip fırtınalar koparırlar? Elbette bu soruların yanıtı, ülkenin Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı başta olmak özere yüksek zevatın bunları “sehven” yaptıkları ya da söyledikleri şeklinde geçiştirilemez. Tersine olup bitenlere, özellikle de tek parti tek adam yönetiminin inşasına girişenlerin yürüdükleri yola bakıldığında; hem TBB’de belediye başkanlarını itibarsızlaştırma girişiminin hem de Jülide Kural’ın oyununun ve Demirtaş’ın kitabı üstünden sanatçılara yönelik sindirme girişiminin; planlı-programlı organize bir oyun olduğu tartışmasızdır” değerlendirmesinde bulundu.

İktidarın yerel seçim ‘yenilgisi’ni hazmedemediğini savunan Çaralan, “Çünkü iktidar, hâlâ yerel seçimde yediği tokadı hazmedememiştir. Bu yüzden de belediyelerde seçimde kaybettiğini iktidar gücüne dayanarak geri almak için uğraşmaktadır. Bunu bölgede 40 dolayında belediyeye “kayyum” atayarak yaptılar. Batı illerinde ise belediyeleri çalıştırmayarak, merkezi iktidarın girişimleriyle ve “yerel yönetim yasasını değiştirerek” (Böyle bir yasal düzenleme için hazırlık yapıldığı biliniyor) yapmaya çalışıyorlar. TBB kongresinde İmamoğlu ve diğer belediye başkanlarına yapılan muamele bununla sıkı bağlantılıdır” dedi.

Gelişmelerin ‘tek peri rejimini”n inşasını işaret ettiğini savunan Çaralan, “Konu elbette ki “tek parti” rejimi inşası için de belirleyici önemdedir. Çünkü “tek parti rejimi” yerel yönetimlerin merkezi iktidara muhalif yönetimler olmasını zihniyet olarak reddeder. Bu yüzden de AKP, (Belediyelerin muhalefete geçmesinden “rant kaybı” nedeniyle rahatsız olduğu gibi) “tek parti” yönetiminin inşasının önünde engel olması nedeniyle belediyelerin muhalefette olmasından rahatsızdır” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı burada.