Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat'a izni verilen ikinci taş ocağına yönelik tepkilerin ardından genel müdür düzeyinde yeniden bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İDEF İkizdere Dernekler Federasyonu Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, "Bizi kandırmayın, dünyanın duyduğu sesi bakanlığınız duymadı" diyerek toplantıya tepki gösterdi. Toplantıda söz olan bir yurttaş, "Bakanlığı Cengiz İnşaat'a mı bağladınız?" diye sordu.

Rize’de İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin direnişi sürerken Gürgendere Köyü mevkiisinde ikinci bir taş ocağına da izin verildiği ortaya çıktı.

Ulaştırma Bakanlığı, İyidere’de yapılacak Lojistik Liman ve Gürdere köyünde açılacak taş ocağına gösterilen tepkiler karşısında genel müdür düzeyinde yeniden bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya İkizdere Kaymakamı Cafer Kaymakçı, Belediye Başkanı Hakan Karagöz, AKP İlçe Başkanı Mustafa Havuz, Karayolları, Ulaştırma ve Orman Bölge Müdürleri katıldı.

'İNSANLAR GECE KORKUDAN UYUYAMIYOR'

Rize’de 10 noktaya bakıldığına dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırım Genel Müdürü Yalçın Eyigün, "27 Nisan 2021’de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı bir teknik ekip, bölgede alternatif bir ocak olup olmadığını araştırdı. Ancak en uygun yer olarak burayı buldu" dedi.

 Gebze'den örnekler veren Genel Müdür Eyigün'ün konuşması sık sık tepkilerle kesildi. Bir yurttaş, "Benim evimin orada patlattığınız dinamitlerin sesi en tepede duyuluyor. Lütfen birbirimize yalan söylemeyelim ben orada oturuyorum evler nasıl kendiniz görün. İnsanlar korkudan gece uyuyamıyor" dedi. "Dere yatağındaki balıkların vebali yok mu?" diye soran yurttaş, "Dere yatağını komple kestiniz keşke vadiye uğrayıp derenin vaziyetini görseydiniz" diye seslendi.

'BAKANLIĞI CENGİZ İNŞAAT'A MI BAĞLADINIZ?'

Bir başka yurttaş ise, "Buranın altında insanlar yaşıyor, buranın üstünde köyler var. Her gün buraya dinamit atacaksınız" sözleriyle tepki gösterdi. "Aldığınız proje tanıtım dosyasında Cengiz İnşaat gözüküyor" diyen yurttaş, "Bakanlığı Cengiz İnşaat'a mı bağladınız?" diye sordu.

'İŞ BİTİMİNDE BÖLGE YENİDEN AĞAÇLANDIRILACAK' SAVUNMASI

Eyigün ise söz konusu inşaatın yaklaşık 2,5 yılda tamamlanacağını belirterek, "Size söz veriyorum yüklenici firma bir santim işaretlenen yerlerin dışında çalışmayacak. Çalışamanın kontrolü bizdedir. İskencedere Vadisi'nin taşını inceledik. Deniz suyuna dayanıklı ve sağlam olması nedeniyle tercih edildi. Burada, çevreyi koruyarak çalışılacak. İş bitiminde bölge yeniden ağaçlandırılacak" diye konuştu.

YURTTAŞLAR TOPLANTIYI TERK ETTİ

Eyigün'ün konuşmasına tepki gösteren İDEF İkizdere Dernekler Federasyonu Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ise bakanlığa seslendi.

"Dünyanın duyduğu sesi bakanlığınız duymadı" diye seslenen Okumuşoğlu, "Burada günlerdir insanımız mağdur. İzinsiz arazide yol çalışması yapılıyor. Bizi kandırmayın" dedi. Okumuşoğlu, "Sizi dinlemiyoruz, kendi başına konuş" diyerek yurttaşlarla birlikte terk etti.

Kaynak: Artı Gerçek