Hatay’da kekik toplamaya giderken, PKK’li sanılarak açılan ateş sonucu iki köylünün ölümü, bir köylünün yaralanmasıyla ilgili davada yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Bilişkişiler ilk raporlarının aksine yeni raporlarında askerlerin “kusurlu olduğu” yönünde görüş belirtti. Raporda, askerlerin biraz daha özen ve dikkat gösterebileceklerine vurgu yapıldı.

Hatay’da 2010 yılında kekik toplamaya giden köylüler Mustafa Fil (66), Ali Dalmış (63) ve Mehmet Sak (75), PKK’li sanılarak Jandarma Özel Harekat’a (JÖH) bağlı askerler tarafından vuruldu. Dalmış ve Fil hayatını kaybederken, Sak yaralandı. Olayla ilgili olarak üç asker hakkında Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mahkemeye sunulan ilk bilirkişi raporunda askerlerin olayda “kusurlu bulunmadığı” görüşü bildirildi. Köylülerin avukatları itiraz edince mahkeme yeni bir rapor istedi. Görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi heyeti olaya ilişkin yeni raporu geçen hafta mahkemeye sundu. Bilirkişiler yeni raporda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Raporda, operasyon timlere verilen bilgilendirme brifinginde, bölgede 'terörist' grubuyla yüzde 100 karşılaşacakları, sivil vatandaşların olmayacağı bilgisi verildiği ifade edilerek şöyle denildi :

Üç gün boyunca ağır doğa koşullarında pusuda beklemiş olan operasyon birlikleri, kekik toplamak için operasyon bölgesine giren vatandaşların kılık ve kıyafetlerinin terörist unsurlarının kıyafetleri ile benzerliklerinden algı yanılgısına düşmüş olabilirler. Ancak sanıklar yanılgıya düşmekle tamamen kusursuz değildirler. Kendilerine yaklaşan insanların sivil köylüler olabileceğini düşünmeli idiler. Hava sisli olsa da 40 metre mesafeden ateş etmişler, mağdurlara biraz daha yaklaşarak gerçekten PKK’lı olup olmadığını, silahlı olup olmadıklarını değerlendirmemişlerdir. Bu konuda gerekli özeni göstermeyerek, taksirli hareket etmişler, acele davranmışlardır. Biraz dikkat ve özen gösterseler hataya düşmeyebilirlerdi.