Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, AKP'nin 7. Olağan Kongresini değerlendirdi.

Çaralan, “Erdoğan için yeni bir şey yok bu kongrede. Erdoğan şov olarak organize edilmişti. Salona doldurulmuş kişilerde yeterli coşkuyu görmediğinde de niye bu sessizlik diye eleştirileri vardı. Manifesto, bir siyasi hareketin kendi amaçları doğrultusunda, kendisini öteki siyasi güçlerden daha ileri bir noktaya taşıyacağını iddia ettiği tezlerdir. Kongre sloganları ‘güven ve istikrar.’ Bu da Türkiye’nin yeni bir aşamaya geçmesi değil de var olan duruma istikrar kazandırılması ya da var olan duruma güvence getirilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla yeni bir şey söylememeyi baştan kabul etmişler. 19 yıllık bir siyasi hareketin bitmesidir bu. Üstelik bu bitmeyi bir manifesto olarak ilan etmesidir” dedi.

Evrensel WEB TV’de Zeliş Irmak'ın sunduğu Gündem Özel programına katılan İhsan Çaralan’ın değerlendirmeleri şöyle:

AKP’nin 7. Olağan Kongresi’nde otobüs otobüs Covid dağıtıldı memleketin her tarafına. 1 yıl önce koronavirüs Türkiye’de de görüldüğünde diyorlardı ki ‘Covid’e karşı mücadelede dünyadan daha iyiyiz. Çin, ABD çökecek, ayakta kalan biz olacağız.’ Şimdi bu iddiayı aynı şekilde sürdürdüklerini görüyoruz ama bu pratikte mümkün değil. Covid’i gündemlerinden çıkardıklarını görüyoruz. Bu ne demek oluyor, sürü bağışıklığına teslim olduk, ölen ölsün kalan sağlarla yola devam ederiz.

“ERDOĞAN İÇİN YENİ BİR ŞEY YOK”

Erdoğan için yeni bir şey yok bu kongrede. Erdoğan şov olarak organize edilmişti. Salona doldurulmuş kişilerde yeterli coşkuyu görmediğinde de niye bu sessizlik diye eleştirileri vardı. Manifesto, bir siyasi hareketin kendi amaçları doğrultusunda, kendisini öteki siyasi güçlerden daha ileri bir noktaya taşıyacağını iddia ettiği tezlerdir. Kongre sloganları ‘güven ve istikrar.’ Bu da Türkiye’nin yeni bir aşamaya geçmesi değil de var olan duruma istikrar kazandırılması ya da var olan duruma güvence getirilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla yeni bir şey söylememeyi baştan kabul etmişler. 19 yıllık bir siyasi hareketin bitmesidir bu. Üstelik bu bitmeyi bir manifesto olarak ilan etmesidir.

“DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI”

Yeni anayasa diyorlar. Bu kimsenin ciddiye almadığı bir şeydir. Erdoğan da AKP’de günü kurtaran bir vaziyette artık. Yeni bir anayasa yapamazlar zaten. Meclis’te belli bir sayı olması lazım. Bu sayı yok. Kamuoyunun da yeni bir anayasa beklentisi yok. Zaten AKP’nin yapacağı bir anayasa evet diyecek bir kamuoyu da yok. Çözümsüzlüklere çözümleri varmış gibi göstermek için anayasayı gündeme getiriyorlar. Bu sebeple dağ fare bile doğurmamıştır.

“VATANDAŞ ÇAĞIRIYA UYMAZ”

Her başları sıkıştığında vatandaşa ‘altınlarınızı getirin’ deniyor. Daha önce de bu çağrı yapıldığında bu çağırıya uyanlar zarar etti, şimdi uyan da olmaz. AKP yeniden güven oyu alacak adımlar mı atıyor gibi yorumlar gerçekçi değil.

“DİNİ BAKIMDAN MUHAFAZAKARLAŞAN BİR TOPLUM İSTEĞİ

AKP’nin ihvancı ideolojik İslamiyetçi çizgi dikkate alındığında bugün söyledikleri kendi amaçlarına daha uygun. Aile, eğitim ve kültürde daha dinileşerek amacına ulaşmayı hedefliyor. Önümüzdeki dönemde insanların özel hayatına daha çok müdahale edileceği ve dini bakımdan muhafazakarlaşan bir toplum oluşturmak istedikleri görülüyor. Tabii yeterli destek bulurlarsa.

TEK ADAM YÖNETİMLERİNİN HAYALLERİ

Erdoğan ‘bölgenin huzur adası olacağız’ diyor. Tek adam yönetimlerinin böyle hayalleri vardır. Vatandaşın gözünde kendilerini kurtarmak için söylenmiş bir söz. Mevcut durumda bir karşılığı yok.

MKYK sayısını artırdılar. İsterse 500 kişi alsın. Bu demokratikleşme adımı değil. İlçe kongrelerinde bile tek liste oluyor. MKYK’nin ne olduğu fark etmez. Tek adamın dediği oluyor çünkü.