İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2 gün süren 16. Olağan Genel Kurulu, seçimlerin yapılmasıyla sona erdi.

İHD’nin 16. Genel Kurulu, ikinci günkü oturumunda şubelere ilişkin gündem maddesi tartışıldı. Bu gündem ekseninde kimi öneriler ve kararlar da alındı.

Hatay’da eylem yasağını kırmak için etkinlikler düzenlemek, Alevilere yönelik katliamlar ile Roboski katliamının yıldönümlerinde katliamların yapıldığı yerlerde eylemler yapmak, Suriye’de yaşananlara ilişkin bölgesel miting, HES’lere karşı aktif eylemlilik gibi öneriler de sunuldu.

ÖNERİLER VE ALINAN KARARLAR

Önerilerle alınan kararlar ise şöyle:

* Muğla ve Balıkesir şubelerinin kapatılmasına yönelik önermeler tartışıldı.

* Toplu mezarların araştırılması ve ailelerle çalışılması için vakfın kurulması ve Diyarbakır merkezli çalışmasına yönelik bir öneri sunuldu. Öneri delegelerin oy birliğiyle kabul edildi.

* Erzurum, Konya, Şırnak, Bitlis, Ağrı ve Hakkari’de İHD şubeleri açılması yönündeki öneri de kabul edildi. Ayrıca Dersim’de temsilcilik açılması da karara bağlandı.

* Gayrimenkul alımı satımı konusunda MYK’nin yetkili kılınması kararı alındı.

* Genel başkanlık görevi iki dönem üst üste yürütebileceği karara bağlanarak 24. maddeye eklenmesi kabul edildi.

* Tüm yönetim kademesinde de cinsiyet eşitliği karar altına alındı.

YENİ YÖNETİMDE SAYI ARTTIRILDI

Önerilerin kararlaştırılmasının ardından seçimlere geçildi.

35 asil 18 yedek MYK üyesinin belirleneceği genel kurul seçimine sunulan listede şu isimler yer aldı: "Öztürk Türkdoğan, Hüsnü Öndül, Emirali Türkmen, Feray Salman, Ayhan Bilgen, Aydın Erdoğan, Sevim Salihoğlu, Selma Güngör, Hasan Anlar, İsmail Boyraz, Hasan Erdoğan, Osman İşçi, Volkan Görendağ, Emrah Şeyhanlıoğlu, Hüseyin Küçükbalaban, Leyla Karayay, Nedim Durmuş, Meral Çıldır, Hulisi Zeybel, Lütfü Demirkapı, Necla Şengül, Mustafa Rollas, Raci Bilici, Muharrem Erbey, Serdar Çelebi, Gençağa Karafazlı, Osman Süzen, Hatice Can, Bediha Özgökçe Ertan, Şevket Akdemir, Tugay Bek, İlyas Kara, Ali Tanrıverdi, İsmail Akbulut, Erdal Kuzu."

MYK yedek üyeleri ise şöyle: “Ali Ekber Kaypakkaya, R. Reşat Çetinbaş, Ümit Efe, Şenel Karataş, Halil Bayhan, Rehşan Bataray Saman, Gamze Yalçın, Vetha Aydın,Ömer Ayaz, Nihat Ekinci, Kamuran Tanhan, Ali Hamamcı, Kutbettin Fırtına, İrfan Sarı, Haşim Uslu, Ali Dinsever, Pınar Dalkuş Ayman, Veysel Ocak, Zana Aksı, Nihat Aksoy.”

Ayrıca Ragıp Zarakolu, Yusuf Alataş, Eren Keskin, Mehmet Vural ve Reyhan Yalçındağ Baydemir, Onur Kurulu üyesi olurken, Ali Mutlu, Murat Oral ve M.Nafız Koç ise Merkez Denetleme Kurulu üyeliğine seçildi.

Öte yandan belirlenen 35 kişilik MYK genel başkan, genel başkan yardımcısı ve genel sekreteri belirlemek üzere toplandı. (anf)