ANKARA - İHD Genel Merkezi, Hatay'da Ahmet Atakan'ın öldürülmesine ilişkin yapılan protestolara yönelik yaşanan sert polis müdahalesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, insanlık dışı müdahale ve öldürmelerin kabul edilemez olduğuna işaret edilerek, "Güvenlik güçlerinin toplantı ve gösterilere aşırı ve orantısız güç kullanarak müdahalesi işkence kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır.

Haziran ayında başlayan gösterilerde ülke çapında yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin katıldığı 'Gezi Parkı protestolarına' polisin aşırı, orantısız, ölçüsüz müdahalesi sonucu 6 gösterici yaşamını yitirmiş, TTB'nin 10 Temmuz 2013 tarihli verilerine göre, 60'ı ağır olmak üzere 8 bin 38 kişi de yaralanmıştır. 5 kişinin ise hayati tehlikesi mevcuttur. 103 kişi kafa travmasına uğramış, 11 kişi gözünü kaybetmiş, 1 kişinin de dalağı alınmıştır" denildi.

"AKP Hükümeti ve Başbakan Suriye ve Mısır'daki ölümleri kınarken, kendi ülkesinde polis saldırılarında insanlar ölmeye devam ediyor" denilen açıklamada, "Başbakan Mısır'daki bir genç için gözyaşı dökerken, kendi ülkesinde öldürülenleri terörist ilan edip, adeta ölümü hak ettiklerini söyleyebilmektedir. Hükümetin otoriter uygulamaları Türkiye'yi tam bir polis devleti haline getirmiştir. Hükümet, bir yandan Kürt Sorununun demokratik çözümü konusunda adım atmayarak Türkiye'de çatışmalı sürecin yeniden başlama tehlikesini yaratmış, diğer yandan da toplumsal gösterilere yönelik güvenlik güçlerinin aşırı ve orantısız müdahalesi nedeniyle gösterilerin daha da artmasına sebep olmaktadır.

Gerek Kürt sorunu, gerekse de diğer toplumsal sorunları görmeyen ve bu konuda adım atmayan hükümet ülkeyi hızla uçuruma doğru götürdüğünü görmemekte ve görmek istememektedir. Hükümetin kutuplaştırıcı siyaset tarzı yeni çatışmaları içinde barındırmaktadır. Türkiye cezasızlık politikasından acilen vazgeçmelidir. Polisin Hükümeti, Hükümetin polisi koruduğu ülkelere polis devleti denir. Antakya'da öldürülen Ahmet Atakan'ın ölümünden sorumlu olan güvenlik güçleri ve diğer yetkililer hakkında derhal soruşturma açılmalıdır" vurgusu yapıldı. (yüksekova haber)