İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Mülteci Hakları Komisyonu, sosyal medyada mültecilere dönük ırkçı söylem ve kampanyalara tepki gösterdi.

İHD tarafından yapılan açıklamada “Sosyal medyada yaygınlaştırılan “Türkiye’de Suriyeli istemiyoruz” kampanyası devam etmektedir. Nefret söylemleri sosyal medya aracılığı ile sokaklara taşınmak isteniyor.

“Gaziantep’te Suriyelilere karşı yürüyüş tertiplenmeye çalışılmış ve bunun 6 Temmuz’a ertelendiği duyurulmuştur. Suriyelilere karşı sosyal medyada onlarca sayfa açılmış ve nefret söylemlerini kullanmaktadırlar. Bu tehlikeli söylemler kitlesel kıyımlara ve cinayete sebep olabilecek ortam oluşturmaya oldukça elverişlidir” denildi.

Mülteci olmanın bir tercih değil, bir sonuç olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Yaşam kaygısından kaynaklı bu sonuç, hiç kimse tarafından istenen ve kabul edilen bir sonuç olamaz. Toplumsal farkındalık yaratılıp sığınmacıların bu ülkede kaldıkları süre boyunca korunması, gerekli ihtiyaçlarının karşılanması ve insanca yaşama hakkına eşit bir şekilde sahip olması sağlanmalıdır.

Gerek kamplarda, gerekse şehirlerdeki yaşam alanları için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Kayıt dışı çalıştırıldıkları yerler denetlenmeli, insanca iş ve ücret yapılandırması sağlanmalıdır. Suriyeli mültecilere karşı yapılan saldırılar cezalandırılmalı, nefrete yönelik söylemler engellenmeli ve halk bu konu da bilinçlendirilmelidir.

Biz insan hakları savunucuları olarak her bireyin eşit koşullarda özgür olarak yaşaması gerektiğinden yola çıkarak, tüm sığınmacıların en uygun ve insanca koşullarda yaşamasını talep ediyoruz. Mülteci/sığınmacı olmak zorunda kalmış insanlara karşı yayılmaya çalışılan nefrete dur diyoruz.”