İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) açıkladığı hak ihlalleri raporuna göre, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan çatışmalı ortam sonucu; sivil, asker, polis, PKK'li olmak üzere beş ayda toplam 602 kişi yaşamını yitirdi.

7 Haziran Genel Seçimleri sonrasında Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran İHD, bugün Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporu sunan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 7 Haziran seçimlerinin adil bir ortamda yapılamadığını ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmediğini söyledi.

Mart 2013’ten beri devam eden çatışmasızlık ortamının 7 Haziran seçimleri öncesinde sona erdirildiğini söyleyen Türkdoğan, “24 Temmuz 2015 itibarıyla silahlı çatışma dönemi yeniden başlamıştır” dedi.

1 Kasım seçimlerinin de şiddet ortamında yapıldığını ifade eden Türkdoğan, yaşanan hak ihlallerini şu şekilde aktardı:

HAK İHLALLERİ 

* 7 Haziran 2015 – 9 Kasım 2015 tarihleri arasında büyük çoğunluğu devletin silahlı güçleri tarafından olmak üzere 128 sivil yaşamını yitirdi, 195 sivil yaralandı.

* Silahlı çatışmalarda 150 asker, polis ve korucu yaşamını yitirdi, 421’i de yaralandı.

* 181 PKK’li yaşamını yitirdi, 19’u da yaralandı.

* Silahlı çatışma ortamı içerisinde kalan sivillerden 9’u yaşamını yitirdi, 101’i de yaralandı.

* Suruç’ta 33, Ankara’da 101 olmak üzere 134 kişi yaşamını yitirdi, 564 kişi de yaralandı.

* 5 bin 713 kişinin gözaltına alındı, 1004 kişi de tutuklandı.

* HDP’ye 133, AK Parti’ye 8, CHP’ye 3, DBP’ye 4, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisine 1 kez saldırı gerçekleştirildi.

HDP VE KÜRTLERE SALDIRI

Türkdoğan, “6-7-8 Eylül 2015 günlerinde Türkiye’nin büyük bir kesiminde HDP’lilere ve Kürtlere yönelik ırkçı ve nefret saldırıları ise sistematik olarak yapılmış ve seçim ortamı yok edilerek kampanya yapılmaksızın seçime gidilmiştir. Bu süreçte sadece iktidar partisi kendi kampanyasını gerçekleştirebilmiştir” diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinde İHD’nin 34 şubesinin bulunduğu illerde bağımsız seçim gözlemciliği yaptıklarını ifade eden Türkdoğan, “En önemli ihlal olarak sandık başkanlarının sandıklar kapanmadan sandık görevlilerine seçim sonuç tutanağını boş bir şekilde imzalatmış olmalarıdır” dedi.

İHD’nin bu konuda YSK’yı yazılı olarak uyardığı bilgisini de paylaşan Türkdoğan, bu durumun seçimler üzerinde şaibe oluşturduğunu söyledi.

YENİ ANAYASA

AK Parti’nin en önemli sorumluluğunun demokrasi ve insan hakları sorununun çözümünü sağlayacak yeni ve demokratik bir anayasa olduğunu belirten Türkdoğan, yeni anayasa yapılırken bütünü ile yeniden yazılması; eşitlik, özgürlük, barış, adalet, demokrasi, hukukun üstünlüğü, çoğulculuk, yerinden yönetim, çok kültürlülük, çok dillilik, açıklık ve katılımcılık ilkelerinin esas alınması; insan haklarına dayalı olması ve temel hak ve özgürlüklere aykırı hiçbir önermeyi içermemesi gerektiğini ifade etti.

Türkdoğan “Anayasa yeniden yapılırken Türkiye’nin temel sorunlarını çözecek şekilde tasarlanmalıdır” dedi.