İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, Ocak ayı içinde cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre cezaevlerinde 247’si ağır olmak üzere 649 hasta tutuklu bulunuyor, 31 Aralık 2014’ten bu yana cezaevlerinde 7 tutuklu da yaşamını yitirdi, 3 bin 493 çocuk cezaevinde.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, Ocak ayı içinde cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporunu, şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, son bir ay içinde cezaevlerinde sadece kendilerine ulaşan 53 hak ihlali olduğunu belirterek, hak ihlallerinin başlıklarını şöyle sıraladı:

“31 Aralık tarihinden bu yana cezaevlerinde sağlık hakkı, haber alma hakkı, havalandırma hakkı, ortak kullanım alanı hakkı ve yatak hakları engellenmektedir.

“Mahpusların Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi okuma hakkı engelleniyor.

“Cezaevlerinde uygulanan dayak, işkence ve sürgün olayları da şubemize başvurulan bilgiler arasındadır.”

3 BİN 493 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Boğa’nın ardından İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Mine Nazari raporu okudu. Nazari Türkiye’de 302 kapalı, 52 açık, 5 kadın kapalı, bir kadın açık, 5 çocuk kapalı olmak üzere toplam 365 cezaevi bulunduğu bilgisini verdi.

30 Kasım 2013 itibari ile Türkiye’de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının 153 bin 946 olduğunu belirten Nazari, Adalet Bakanlığı ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, cezaevlerinde 144 bin 959’i erkek, 5 bin 495’i kadın ve 3 bin 493 çocuğun bulunduğunu söyledi.

Cezaevlerinde bulunan tutuklularda 10 bin kadarının siyasi nedenlerle tutuklu bulunduğunu ifade eden Nazari, AKP iktidarı dönemi olan 12 yılda cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısının yılda yüzde 300 oranında arttığını belirtti.

Derneklerinin ulaşabildiği verilere göre, halen cezaevlerinde 247’si ağır olmak üzere 649 hasta tutuklunun olduğu bilgisini veren Nazari, “31 Aralık 2014’ten bu yana hapishanelerde 7 insan yaşamını yitirdi” dedi.

(imctv.com.tr)