AKP’li Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde çalışan Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin, İHD merkezi Kadın Komisyonu, Kadirova’nın ölümünün aydınlatılmasını istedi.

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde çalışan Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu yazılı açıklama yaptı. 
 
Açıklamada, gizlilik kararının kaldırılarak, dosyaya erişimin sağlanmasını talep edildi. Açıklamada “Öncellikle belirtmek gerekir ki, Nadira Kadirova soruşturması bütünüyle, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı yürütülmektedir. Dosyaya konulan gizlilik kararı ile yargılamanın, bir tarafını oluşturan avukatların dosyaya ve dosyadaki belgelere erişimi engellenmiştir. Bu durum soruşturmanın bağımsız ve tarafsız olması gerektiği konusunda şüpheleri arttırmaktadır” denildi.
 
‘AYKIRI BİR SORUŞTURMA’
 
“Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin 5. maddesi, kadına yönelik şiddet alanında devlet yükümlülüğünü açıklamaktadır” denilen açıklamada “Ankara Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Sözleşmesinin 5 maddesine aykırı bir soruşturma yürütmektedir. Delillerin tarafsız olarak toplanması gereği, ihlal edilmiştir” ifadelerini kullandı.
 
İHD Merkezi Kadın Komisyonu açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “* Milletvekili Şirin Ünal, her hâlükârda, soruşturma dosyasında şüpheli olarak gösterilmeliydi. Çünkü intihar ya da cinayet eylemi, Şirin Ünal’a ait silahla gerçekleştirilmiştir.
 
* Şirin Ünal, eski bir NATO askeri ve şimdi de milletvekilidir. Son derece özenle gizlenmesi gereken silahını ve de çalışan bir yardımcının elde edilebilmesi oldukça şüpheli bir durumdur.
 
* Nadira’nın ailesi ve özellikle milletvekili tarafından tacize uğradığını söyleyen arkadaşının ifadeleri, özgür bir şekilde alınmamıştır. Edinilen bilgilere göre, Nadira’nın cenazesi uçağa bindirilene kadar polis yetkilileri ailenin yanından ayrılmamış, telefonla konuşmalarına da izin verilmemiştir.
 
* Nadira Kadirova’nın cenazesi üzerinde, otopsi işlemi Adli Tıp tarafından gerçekleştirilmiş ve cenaze aceleyle yurtdışına gönderilmiştir.
 
Kadın hukukçular olarak dosyaya erişimimiz engellidir. Soruşturmanın bağımsız ve tarafsız yapıldığı yönünde büyük endişeler taşımaktayız.
 
İnsan Hakları Derneği Merkezi Kadın Komisyonu olarak, Nadira Kadirova’nın intihar ya da cinayetinin sonuna kadar takipçisi olacağımızı açıklarken, dosyanın üzerindeki gizlilik kararının kaldırılarak, dosyaya erişimimizin sağlanmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı