İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesi, Alsancak’ta gerçekleşen iki farklı kadın eyleminin polis saldırısı ve gözaltılarla sonuçlanması üzerine basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan İHD Kadın Komisyonu’ndan Ayşenur Kizaroğlu yapılmak istenen eylemlerde ‘polisin çoklu hak ihlalleri uyguladığını, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını engellediğini, işkence yasağını ihlal ettiğini’ söyledi.

‘KADININ VE LGBTİ+ BİREYLERİN YASAL GÜVENCELERİ ELLERİNDEN ALINMAK İSTENİYOR’

Açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin devlet tarafından imzalandığını, meclisin onayından geçirildiğini ve bu sözleşme ile kadına yönelik şiddet alanında birçok yükümlülük kabul ettiğini söyleyen Kizaroğlu, “Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almaktadır. Kadına yönelik şiddetin, cinayetin bu denli arttığı, cezasızlık zırhı ile erkek failin korunduğu ve İstanbul Sözleşmesi’nin gereğinin eksikli olarak uygulandığı bu coğrafyada kadının ve LGBTİ+ bireylerin bu yasal güvencesi de ellerinden alınmaya çalışılmaktadır” dedi.

‘KADINLAR ENGELLEMELERLE KARŞILAŞIYOR ‘

Kizaroğlu, “Kadınlar bu yasal güvencelerini korumak, katledilen her bir kadın için gündem oluşturmak, toplumsal duyarlılığı arttırmak için sokağa çıktıklarında kolluk güçleri tarafından engellemelerle karşılaşmaktadırlar. Bu engellemeler bizim için faillerin korunduğu anlayışla aynı paralellikte hayat bulmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yetkilileri, uluslararası sözleşmelerden doğan ve Anayasa’da da karşılığını bulan haklarını kullanmalarının önünde engellememeye çağıran Kizaroğlu eylemlerde yaşanan gözaltı ve saldırılarla ile ilgili gerekli yasal süreçlerin başlatılacağını ve takip edileceğini belirtti.

Kaynak: Duvar