İnsan Hakları Derneği (İHD), 23 Ekim-6 Kasım arasında açlık grevi gösterilerinde yaşananlara ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre gösterilerde 617 gözaltı, 69 tutuklama oldu; müdahalelerde en az ikisi ağır 14 kişi yaralandı.

Raporda polisin 46 gösteriye müdahale ettiği ve beş yürüyüşün yasaklandığı da belirtildi.

'KONUYU KAMUOYU GÜNDEMİNE TAŞIYANLARA SIK SIK MÜDAHALE EDİLDİ'

Raporda, "Konuyu kamuoyu gündeminde tutmak isteyen göstericilere sık sık müdahale edilmekte ve ağır bir insan hakları ihlali tablosunun oluşmasına sebep olunmaktadır. Siyasal iktidarın bu otoriter tutumu sorunların daha da büyümesine sebep olmaktadır" denildi.

İHD raporunda, polis müdahalelerinde milletvekillerine gaz sıkılması ve müdahaleler sırasında meydana gelen yaralanmalara ilişkin bilgiler de yer aldı.

Raporda, 28 Ekim'de Bursa'nın Yıldırım ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenmek istenen yürüyüşe "ülkücü" grupların saldırmasıyla başlayan olaylarda biri ağır olmak üzere dört kişinin yaralanmasına da değinildi.

'AÇLIK GREVCİSİNİN MEKTUBUNA CEZAEVİ YÖNETİMİ EL KOYDU'

Raporda altı çizilen bir hak ihlali de, Giresun E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve açlık grevinde olan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şahabettin Demir'in basın kuruluşlarına göndermek için kaleme aldığı, açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumuyla ilgili mektuplara cezaevi yönetimince el konulması.

Raporda geçen yaralanma olayları şunlar:

- 23 Ekim'de İstanbul Esenyurt'tan Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne doğru yürüyüş yapmak isteyen gruba yönelik polis müdahalesinde en az iki kişi yaralandı. Müdahalenin ardından yürüyüş yapan gruba Büyükçekmece ilçesinde bir grup taş ve sopalarla saldırdı.

- 30 Ekim'de Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, BDP Grup Toplantısı'nın yapılacağı E Tipi Cezaevi'nin önüne yürümek isteyen gruba polis gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis ekiplerinin kullandığı gaz bombalarından birinin isabet ettiği bir evde yangın çıktığı öğrenildi. Olaylarda en az üç kişinin yaralandığı öğrenildi.

- 30 Ekim'de Mardin Nusaybin'de yürüyüş yapan vatandaşlara polisin müdahalesinde Burhan Bilgiç adlı vatandaş gözüne gaz bombası kapsülü isabet etmesiyle ağır yaralandı.

- 2 Kasım'da Edirne'de açlık grevlerine destek için düzenlenen yürüyüşe polisin müdahalesinde bir kişinin de başından yaralandığı öğrenildi.

- 4 Kasım'da BDP'nin İstanbul Aksaray'da yapmak istediği kitlesel basın açıklamasına yapılan müdahalede dört kişinin yaralandığı bildirildi.

- 4 Kasım'da Halkların Demokratik Kongresi'nce (HDK) İstanbul Sarıgazi'ye bağlı Gazi Mahallesi'nde başlatılan dayanışma amaçlı açlık grevine polisin müdahalesinde iki kişi yaralandı,

- 6 Kasım'da Mardin Nusaybin'de düzenlenen yürüyüşe polis müdahalesinde başına gaz bombası kapsülü isabet eden 12 yaşındaki A.E. ağır yaralandı. (imc)