İnsan Hakları İstanbul Şubesi (İHD), HDP’nin 15-20 Haziran tarihleri arasında yapmayı planladığı “Darbelere karşı Demokrasi Yürüyüşü”ne yönelik polis müdahalesi ve engellemelere yönelik yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, “HDP’nin “Darbelere Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün engellenmesi anayasal ve demokratik hakların açık ihlalidir. İstanbul ve Marmara Bölgesi illerinin valilikleri tarafından alınan Yasak Kararları da dâhil tüm yasak kararları derhal geri çekilsin” denildi.

İnsan Hakları İstanbul Şubesi’nin açıklaması şu şekilde:

Halkların Demokratik Partisi’nin 15-20 Haziran tarihleri arasında yapmayı planladığı “Darbelere karşı Demokrasi Yürüyüşü”ne yönelik engelleme ve yasaklamalar, hukuki dayanaktan yoksundur ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasada düzenlenmiş bulunan, silahsız ve saldırısız gösteri ve toplantı hakkı yanında siyaset yapma hakkının da açık ihlalidir. Bu yasak ve engeller derhal kaldırılmalı bu ihlale son verilmelidir.

Hakkâri ve Edirne’de başlayıp 20 Haziran’da Ankara’da sona erecek olan yürüyüş iktidar güçleri tarafından açıkça hedef haline getirilmiş, devamında yürüyüş güzergâhında bulunan yahut katılım sağlanacak iller arasında bulunan illerin Valilikleri tarafından; Adana’da 15 gün, Bursa’da 1 hafta, Edirne’de 3 gün, Kocaeli’de 15 gün, Sakarya’da 5 gün, Tekirdağ’da 3 gün, Bitlis’te 15 gün, Hakkâri’de 2 gün, Kırklareli’de 6 gün, Van’da 15 gün, Antalya’da 1 hafta, Gaziantep’de 1 ay süreyle; toplantı ve gösterilere, kentlere giriş çıkışlara, toplu halde bulunmaya,  hatta yüksek sesle duyuru yapılmasına dahi kısıtlamalar getirilmiştir.

Yürüyüşün başladığı gün bu listeye İstanbul Valiliği de eklenmiş, İstanbul’da yapılacak toplantı ve gösterilere kısıtlamalar getirilmiştir. Açık hava toplantıları, yürüyüş, toplu karşılama ve uğurlamalar, etkinlik stand ve çadırları ve bu etkinliklere katılmak için kente giriş çıkışlara 15 gün süreyle yasaklanmıştır.

Valilik yasağında parti binası ve önünde basın açıklaması yapılabileceği belirtilmesine rağmen,  basın açıklaması yapılması ihtimaline dayanılarak HDP İstanbul İl binası toma ve zırhlı polis araçları ile ablukaya alınmış, yasağın kapsamı keyfi olarak genişletilmiştir.

30 milletvekili ve parti yöneticilerinin katılımı ile başlatılan Darbelere Karşı Demokrasi Yürüyüşünde Silivri’de yapılan açıklama engellenmeye çalışılarak çok sayıda katılımcı gözaltına alınmıştır.

Valilikler tarafından, barışçıl toplantı ve gösterilerin yasaklanmasına dair alınan bu kararlar,  basın açıklamalarına yapılan fiziki engellemeler ve gözaltı uygulamaları,  demokratik ve yasal hakların kullanımının hukuk dışı olarak engellenmesi, aynı zamanda Anayasa,  AİHS ve Avrupa İnsan hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde açık hak ihlalidir. Bu uygulama ve yasak kararlarından derhal dönülmeli, temel hakların özüne yönelen bu saldırılara son verilmelidir.