İHD İzmir Şubesi, düzenlediği basın açıklamasında hasta tutuklular için anayasada yapılan düzenlemelerin eksik ve yetersiz olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumlarına dikkat çekmek için eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi.

İHD üyeleri, "Hasta mahpuslar sahipsiz değildir" ve "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın" yazılı pankartlar taşıdı.

İHD adına açıklama yapan Asiye Koy, 142'si ağır olmak üzere toplam 490 hasta tutuklunun serbest bırakılmayı beklediğini ifade ederek, hasta tutukluların durumunun cezaevi koşullarından dolayı her geçen gün kötüleştiğini söyledi.

Koy, bir süre önce Meclis Genel Kurulu'ndan geçen yasa ile Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapıldığını hatırlattı. Koy, yapılan değişikliğe göre, tutuklu veya hükümlünün ağır bir sakatlık veya hastalık nedeniyle hapishane koşullarında hayatını yalnız idame ettirememesi durumunda, infazın ertelenebileceğini anımsattı.

'ADLİ TIP KURUMU TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ'

Ancak bu değişikliğin iki yönden eksik ve yetersiz olduğunu söyleyen Koy, hastanelerden alınan tutuklunun ağır hasta olduğuna yönelik raporların Adli Tıp Kurumu'nun onayından geçme şartı getirildiğini kaydetti. Koy, "Adli Tıp Kurumu resmi tekel bilirkişisi olarak tarafsızlığını yitirmiş ve siyasal iktidarın politikalarına göre tutum alan bir kurum haline gelmiştir. Adalet Bakanlığı'nın verilerinden de anlaşılacağı üzere ATK'nın kötü uygulamaları nedeniyle infazı bırakılmayan mahpuslar yaşamını yitirmeye devam etmektedir" dedi.

Ülkenin kanayan yarası olan hasta tutuklular sorununa hızla çözüm bulunmasını isteyen Koy, "5 hasta mahpusun tahliyesi bir göz boyamadır. Halen belden aşağısı felçli, yatalak, elleri ve kolları olmayan, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan, kanser hastalığının son aşamasında olan hasta mahpuslar cezaevlerinde bulunmaktadır" diye konuştu.

Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına çağrıda bulunan Koy, hasta tutukluların hiç zaman kaybetmeden tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı. (ETHA)