Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerine ve sendika yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında 15 Mart’ta gözaltına alınarak 21 Mart’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

‘TALİMATLA KATILDI’

Dihaber’de yer alan habere göre, iddianamede, Bilici’ye isnat edilen suçlamaların tamamı telefon ve ortam dinlemeleri sonucunda elde edilen konuşmalardan oluşuyor. Savcı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından 2012 yılında Diyarbakır’da düzenlenen “Zorla Yerinden Edilme ve Köye Dönüş Konferansı”na yapılan davet üzerine moderatör olarak katılan Bilici’nin DTK’den aldığı talimatlar doğrultusunda moderatörlük yaptığı ileri sürdü. Diyarbakır’da “Özgürlük İçin Demokratik Direniş” adıyla yapılmak istenen ancak polis müdahalesi nedeniyle çıkan olaylarda yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili rapor hazırlamak için gözlemci olarak katılan Bilici için Savcı, Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanan “yasadışı eyleme” katıldığını ileri sürdü.

‘FAİLİYETLERİMİN TAMAMI İHD ÇALIŞMALARI KAPSAMINDADIR’

İddianamede, Bilici’nin savcılıkta verdiği ifadesinde, “Katıldığım faaliyetlerimin tamamı Eş Genel Başkanı olduğum İnsan Hakları Derneği çalışmaları kapsamındadır. Eş Genel Başkan Yardımcısı olduğum derneğin vasfı bağımsız ve tarafsız olmasıdır. DTK’nin delegelerinden biri olduğum hususunu şu an sizden duydum. Ben kesinlikle kongre delegesi değilim. Bazı tarihlerde DTK tarafından arandığım olmuştur. DTK kongrelerinin yapıldığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi Binasına birçok kez gittim. DTK’nin tüzel bir kişiliği olup olmadığını bilmiyorum. DTK’yi bir sivil toplum kuruluşu olarak görüyorum” diyerek, üzerine atılı suçlamaları reddetti.

Davanın yargılamasına Kasım ayında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.