İnsan Hakları Derneği, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı üzerindeki ablukayı protesto etmek ve birinci yılını dolduran “İşimi geri istiyorum” eylemlerinde yapılan gözaltı işlemleri ile ilgili İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklanmasının ardından etrafı çelik bariyerlerle çevrilen İnsan Hakları Anıtı’nda polisin nöbeti devam ederken, Anıta kimsenin yaklaşmasına da izin verilmiyordu.

Bugün anıtın önüne gelen İHD Genel Merkezi yöneticileri hem anıta yönelik ablukayı hem de OHAL nedeniyle ihraç edilen kamu emekçilerinin eylemlerine polis saldırısını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasına izin vermeyen polis, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Genel Saymanı Sevim Salihoğlu, MYK üyesi Derya Uysal ve İHD çalışanı Besra Varli'yi gözaltına aldı.

‘İNSAN HAKLARINA YAPILAN MUAMELEYİ GÖRÜN’

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan gözaltına alındığı sırada, “Bu ülkede insan haklarına yapılan muameleyi görün” dedi. Seyri Sokak Aktivisti Oktay İnce de sosyal medya üzerinden canlı yayın yaptığı sırada gözaltına alındı. Müdahalenin ve gözaltıların ardından CHP milletvekilleri Murat Emir, Ali Şeker ve Onursal Adıgüzel de Yüksel Caddesi’ne geldi.

İHD Genel Merkezi, yöneticilerinin gözaltına alınması üzerine yazılı açıklama yaparak, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamada “İHD olarak Genel Başkanımız ve genel merkez yöneticilerimiz, çalışanlarımız bu ablukanın kaldırılmasını istiyoruz ve o nedenle anıt önüne geldik. İkinci bir talebimiz ise hukuka aykırı olarak işlerinden ihraç edilen kamu görevlilerinin işe iade taleplerinin kabulüyle ilgiliydi.İnsan hakları savunucuları derhal serbest bırakılmalıdır. Haksız ve hukuksuz bir biçimde ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça işlerine geri dönmelidir. Bütün hukuksuz ihraç edilenler geri alınmalıdır” denildi.

İHD'nin resmi sosyal medya hesabı tarafından toplam 7 gözaltı olduğu duyuruldu. 

(Kaynak: Evrensel)