Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “HDP’ye oy veren şerefsizler” açıklaması hakkında suç duyurusunda bulunan insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin’in sosyal medya üzerinden tehdit edilmesine tepki gösterdi.

Beyoğlu’ndaki İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Eren Keskin’e yapılan saldırı, hepimize yapılan saldırıdır” denildi.

İHD Merkez Yönetim Kurulu üyesi olan avukat Eren Keskin’in tehdit edilmesine tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi temsilcileri konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, hak mücadelesi verenlerin hakaret ve tehdit yoluyla yıldırılmak istendiğini, bu tür durumlarda kamu otoritelerinin, savcılıkların resen harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yargı yetkililerini göreve çağıran İHD İstanbul Şubesi açıklamasında, “Hak ve adalet kavramlarına inanan, daha adil, demokratik, barışçı bir ülke isteyen herkesi Eren Keskin’le dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de hak ihlallerine karşı mücadele eden kişiler, mücadeleleri ne kadar güçlüyse o kadar saldırıya maruz kalmaktadır. Bu kişi bir kadınsa, saldırılara hedef olma ihtimali en az bir kat daha artmaktadır.

Hak ihlallerine karşı mücadele eden kişilerin hedef haline getirilmesine son örnek, ömrünü hak ihlallerine karşı mücadeleyle geçiren ve her dönemde hedef haline getirilmek istenen Eren Keskin olmuştur. Eren Keskin en son olarak twitter’da bir hakaret ve tehdit dalgasına maruz kalmıştır. Saldırının sebebi, bir insan hakları savunucusu ve avukat olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Halkların Demokrasi Partisi HDP’ye oy verenlere “şerefsiz” sözüyle hakaret etmesine karşı suç duyurusunda bulunmasıdır.

Ne hazindir ki, 6 milyonu aşan bir seçmen kitlesine, bir toplum kesimine hakaret eden bir kişiyi yargıya şikâyet etmenin karşılığı övgü ve alkış olacağına hakaret ve tehdit olmuştur. Bu saldırıya cesaret edilmesinin sebebi açıktır: İnsan haklarını savunmak bu ülkede devlet ve hükümet görevlilerince suç sayılmaktadır. Bundan cesaret alan kişi ve kesimler, bu saldırılara cüret edebilmektedir. Bu cüretin bir sebebi de hak mücadelesi verenin kadın olmasıdır. Kadınlar bu mücadeleye katıldığında, iki kere hedef haline gelmektedirler.

Eren Keskin ve diğer hak mücadelesi veren kadınların cesareti, hak düşmanlarını çileden çıkarmaktadır. Hakaret ve tehdit yoluyla bu mücadeleyi verenlerin yıldırılması arzulanmaktadır. Esasen bu tür durumlarda kamu otoritelerinin, savcılıkların resen harekete geçmesi gerekmektedir. Fakat pratikte bu böyle olmakta, hak mücadelesi verenler yalnız kalmakta ve yalnız kaldıkları oranda daha açık ve zayıf hedef olarak görülmektedirler. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Eren Keskin’in ve benzerlerinin yalnız kalması belki onları yıldırmayacak, ama ülkedeki hak mücadelesinin zayıflamasına yol açacaktır.

Biz İHD İstanbul Şubesi olarak, Eren Keskin’in yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Eren Keskin’e yapılan saldırı, hepimize yapılan saldırıdır. Kınıyor ve yargı yetkililerini göreve çağırıyoruz. Hak ve adalet kavramlarına inanan, daha adil, daha demokratik, daha barışçı bir ülke isteyen herkesi Eren Keskin’le dayanışmaya davet ediyoruz. Bu Eren Keskin’in kişisel kavgası değildir, bu ülkenin demokrasi ve uygarlık mücadelesinde görev almasıdır.”

İlgili Haber: 
Bahçeli hakkında suç duyurusunda bulunan Eren Keskin ırkçıların hedefinde