Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık köyünde halkın karakol yapımını protesto ettiği gösteri sonrası askerlerin halka ateş açmasının ardından İHD heyeti, dün olay yerinde inceleme yapmıştı.

Diyarbakır Barosu, MAZLUMDER, TMMOB, TTB ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin de katıldığı incelemeye ilişkin izlenimlerini aktaran İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi'nin anlattıkları, yaşanan olayın nasıl gerçekleştiğini ışık tutuyor.

‘SAVCI SADECE YANAN BARAKALARDA İNCELEME YAPIYORDU’

İHD olarak, diğer sivil toplum örgütleriyle olaydan hemen sonra saldırının gerçekleştiği karakola gittiklerini ifade eden Çelebi, burada Lice Cumhuriyet Savcısı ve askeri yetkililerle görüştüklerini söyledi. Askeri yetkililerin olaydan sıyrılma çabası içerisinde olduklarını ifade eden Çelebi, sanki orada insanlar kurşunla vurulmamışçasına, askerlerin sadece havaya ateş ettiklerini söylediklerini aktardı. Olay yerine gittiklerinde savcının sadece karakol içerisinde yanan barakalarda inceleme yaptığını gözlemlediklerini ifade eden Çelebi, kendilerinin uyarısı ve tepkisi üzerine savcının dışarıda kan izleri ve gösterinin yaşandığı bölgeyi de incelemeye başladığını söyledi.

‘YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI KAMUOYUNU YANILTIYOR’

Lice Kaymakamı ve Diyarbakır Valisi'nin olayla ilgili açıklamalarının spekülatif açıklamaların ötesine geçmediğini söyleyen Çelebi, "Bizler bizzat yerinde gözlemledik. Ayrıca tanık ifadelerine başvurduk. Askeri yetkililer de tıpkı kaymakam gibi göstericilerin birbirini vurduğunu söylüyordu. Ayrıca bazı yaralıların aşağıdaki diğer bir köyde çıkan kavga sonucu olduğunu ileri sürdüler. O köyde de inceleme yaptık. Ve öyle bir kavganın veya herhangi bir olayın yaşanmadığını gördük. Ayrıca göstericilerin birbirini vurduklarına dair herhangi bir emare yoktu. Valilik göstericilerin içerisinde silahla ateş açıldığını söylüyor; ama olay yeri inceleme ekipleri karakol dışında herhangi bir boş kovan bulamadılar. Bu nedenle devlet yetkililerinin açıklamaları kamuoyunu yanıltmaktan öteye geçemiyor" diye konuştu.

'DİREKT GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE ATEŞ AÇILMIŞ'

Olay yerinde yaptıkları inceleme ve tanık beyanları doğrultusunda, yapılan barışçıl bir gösteriye hedef gözeterek yapılan bir saldırı olduğunu söyleyebileceklerini kaydeden Çelebi, şunları dile getirdi:

"Askerler havaya ateş açtıklarını söylüyordu. Ama yaralananların hepsi kurşunla yaralanmış. Yanlışlıkla oldu desek o da olmaz. Çünkü seken bir kurşun ancak bir kişiyi yaralar. Onca insan neden yaralansın? Bu nedenle açıkça söyleyebiliriz ki; askerler direk gösteri yapanların üzerine ateş etmişlerdir.

‘GÖSTERİCİLERİN KARAKOLA GİRMESİ ÇOK ZOR’

Karakola saldırı olduğu söyleniyordu. Ancak, görgü tanıklarının beyanına göre, silahlı saldırı sonrası olaya tepki amacıyla karakoldaki bazı barakalar ateşe verilmiş. Ayrıca gördüğümüz kadarıyla karakolun duvarları çok yüksekti. Ve tel örgülerle çeviriliydi. Yani göstericilerin oraya girip askerlere zarar verme şansı yok. Zaten öyle bir girişim de olmamış. Olay anında çekilen görüntülerden de anlaşılıyor ki, halk gösteri yaparken, herhangi bir gaz bombasıyla müdahale edilmeden direk silahla saldırı gerçekleşiyor. Bu noktaların gözden kaçmaması gerekir."

BARIŞ İÇİN EYLEM YAPIYORLARDI

İHD olarak, uzun zamandır yeni karakol yapımlarına ilişkin uyarılarını yaptıklarını ve bu girişimin barış sürecini olumsuz etkilediğini yetkililere aktardıklarını belirten Çelebi, "Sınır hattında yaptığımız incelemede de çok sayıda yeni karakol yapıldığını gözlemlemiştik. Madem barış sürecine giriliyor ve savaştığınız insanlarla barışıyorsanız, neden yeni tedbirlere ihtiyaç duyuyorsunuz? Yok eğer barış süreci bir oyalama taktiğiyse bu durumu kimse kabullenmez. Nitekim halkın tepkisi de bu yönlüdür. Halk, savaşı çağrıştıracak hiçbir bir girişimi kabul etmiyor. Kayacık'taki olayda göstericilerin taşıdığı 'Savaş değil, barış istiyoruz' pankartı her şeyi anlatmaya yetiyor aslında. O insanlar orada savaş için değil barış için gösteri yapıyordu. Barışçıl bir gösteriye de silahla saldırmayı hiçbir şeyle açıklayamazsınız" diye konuştu.

‘TARAFSIZ BİR SORUŞTURMAYA DAİR KAYGILIYIZ’

Hükümetin barış sürecine ilişkin kararlılığını göstermek adına bu olayı bir an önce aydınlatması gerektiğini vurgulayan Çelebi, şunları söyledi:

"Bizler dün delillerin karartılması konusundaki endişelerimizi savcılığa da ilettik. Nitekim orada bulunmamış olsaydık, bu yönlü girişimler de olabilirdi. Ancak halen de sağlıklı ve tarafsız bir soruşturmanın yürütüleceğine dair kaygılar taşımaktayız. Bunun olmaması için hükümetin titizlikle olayın üzerinde durması ve olayı açığa çıkarması gerekmektedir. Ayrıca eğer daha fazla olumsuzluk yaşanması istenmiyorsa, saldırıyı gerçekleştiren askerlerin de bir an önce yargı önüne çıkarılması gerekiyor."

Çelebi, İHD olarak olaya müdahil olacaklarını ve sorumlular yargılanıncaya kadar da olayın takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. (ANF)