İnsan Hakları Derneği (İHD) yaptığı basın açıklamasında açlık grevcilerinin yiyip içtikleri yönündeki haberlerin dezenformasyon niteliğinde olduğunu ve daha önce de yapıldığını belirtti.

İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına, şube başkanı Ümit Efe ile daha önce ölüm orucu eylemlerine katılan ve Wernike Korsakoff hastalığına yakalanan bazı eski mahkumlar katıldı.

Cezaevlerindeki açlık grevinin 50. gününe girdiğini hatırlatan Efe, ''Bu kişilerin yemek yedikleri ve içtikleri yönündeki bu tür dezenformasyon haberler, daha önce de yapılmıştır. Derneğimizin bu tür haberlere karşı yaptığı araştırmalarda hiçbir tutuklunun eylemini bırakmak için dilekçe vermediği belirlenmiştir'' dedi.

Açlık grevini yapan tutukluların taleplerinin insani temel haklar olduğunu söyleyen Efe, siyasi iktidarın sorunun çözümü için çalışmadığını ifade etti.

Wernike Korsakofflular ve Eski Mahkumlar Dayanışma Girişimi adına bir açıklama yapan Eyüphan Başar da, bazı hapishanelerde B1 vitamini kullanımının engellendiğini belirtti.

''Bilinçli ya da bilinçsiz, zorla ya da rızayla yapılan yanlış tedavilerle birçok mahpus bugüne kadar sakat kalmış durumda'' diyen Başar, 20 Ekim 2000'deki ölüm orucunda 122 kişinin öldüğünü, yüzlerce mahkumun da Wernike Korsakoff hastalığına yakalandığını belirterek, yetkililerin önlem almasını istedi. (cumhuriyet)