Olayın hemen ardından bölgeye giden İHD gözlemcilerinin açıkladıkları Suruç raporunda, olay yerindeki hafif yaralılar ve görgü tanıkları, Suruç Devlet Hastanesi genel cerrah uzmanı Reşat Doğan, Urfa’daki yaralıların sevk edildiği hastanelerdeki yetkililer ve mağdur yakınlarıyla yapılan görüşmeler yer aldı.

İHD üyeleri karşılaştıkları manzarayı şöyle anlattı:

"Olay yerinde ilk karşılaştığımız görüntü, parçalanmış cesetler (patlamanın etkisiyle), cesetlerden ayrılmış uzuvlar, sağa sola, binanın camlarına, ağaç gövdelerine, çöp kutularına fırlayıp yapışmış olan insan etleri vardı. Hatta bazı hafif yaralıların elbiselerinde de arkadaşlarının küçücük et parçacıklarını görsek de tüm bunları onlara hissettirmedik. Zaman zaman (40 - 45 derecelik yaz sıcağında) kokudan ve dehĢet verici görüntülerden bunalan sağlık personeli ve AFAD görevlileri, güvenlik şeridinin dışına çıkıp yüzlerini yıkayıp dinleniyorlardı."

"BOMBA UZMANLARI 3 SAAT SONRA GELDİ"

Patlamanın ardından olay yerine giden Atilla Yazar ve Kadri Konak izlenimlerini şöyle dile getirdi:

“Patlamanın meydana geldiği yere vardığımızda polis ve askerler barikat kurmuştu, İHD’den olduğumuzu söyleyerek geçtik. Dışarıda kalabalık bir halk kitlesi vardı. Olay yerinde HDP milletvekilleri, Belediye eş başkanları, STK yöneticileri de bulunuyordu.

Saat 14:30’da yani olaydan yaklaşık üç saat sonra gelen bomba uzmanlarından sonra olay yeri inceleme ekibi saat 15:30’da geldi.

Patlamanın olduğu yerde 18 cenaze vardı, öncelik yaralı ve ağır yaralıların taşınmasına verilmişti. Binanın camları kırılmış, çelik panelleri sarsılmış, 1-2 çam ağacının gövdesi patlamanın etkisiyle yanmıştı.”

"OLAY YERİNDE HİÇ POLİS YOKTU"

Olay yerinde önceliğin yaralılara verildiğini kaydeden gözlemciler, hastanede de telaş ve tedirginliğin hakim olduğunu belirtirken; raporda olay yerindeki en büyük handikaplardan birinin olay yerinde hiçbir güvenlik görevlisi bulunmaması olduğu belirtildi.

Amara kültür merkezi sorumlusu, İHD yetkililerine yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Suruç'tan Kobanê'ye gideceklerden ilk grup sabah 05:00’te geldi. 06:30’da ikinci grupgeldi. Bahçede kahvaltı yaptık, sonra getirilen yardım malzemeleri, oyuncaklar, çocuk bezi, kadın pedi, bebek emzikleri, biberon, mama, antienfeksiyon malzemeleri kültür merkezimize teslim edildi.

Basının açıklamasının biteceği esnada şiddetli bir patlama ile sarsıldık. Olay yerine hemen gelen polis gaz bombası ile müdahale etti.

Kültür merkezinin etrafında hiçbir polis ya da güvenlik görevlisi yoktu. Oysa ki tüm basın açıklamalarında çok yakınımızda emniyet görevli bulunurdu.”

"PATLAMADAN HİÇBİR POLİS ETKİLENMEDİ"

Raporda, bu durumun bölge insanında tedirginlik yarattığı ayrıca Türkiye sınırlarına sızan IŞİD üyelerinin akıbetinin bilinmemesinin de endişeye neden olduğu kaydedilirken; basın açıklaması sırasında kitlenin yakınında polisin olmadığına ve patlamadan hiçbir güvenlik görevlisinin etkilenmediğine de dikkat çekildi.