ANF'nin haberine göre, Şırnak'ın Kasrik beldesindeki Gabar ve Cudi dağlarının kesiştiği dağlık alanda İHD öncülüğünde PKK gerillalarının geri çekilmesine ilişkin sivil toplum kuruluşlarının (STK) da katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

‘YAŞAM HAKKININ KORUNMASINDAN SORUMLUYUZ’

Grup adına açıklama yapan İHD MYK üyesi ve Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, insan hakları savunucuları ve STK'ler olarak tarihi bir sürece tanıklık ettiklerini belirterek, “Sadece son 30 yıla değil, binlerce canın yitirmesine mal olan, insanlığa karşı en ağır suçların işlendiği tarihi dönemlerden geçerek bu günlere geldik. Bizler her zaman Kürt sorununun onurlu ve adil bir barışla çözülmesi için çaba sarf ederek bedel ödedik. Dolayısıyla bugün insan hakları savunucuları olarak 8 Mayıs’tan itibaren silahlı PKK militanlarının çekilmesiyle birlikte sadece süreci yerinde izleyen değil, aynı zamanda her koşulda yaşam hakkının korunmasından sorumlu olduğumuzun bilinciyle bugün buradayız” dedi.

‘EN UFAK TEDBİRSİZLİK BARIŞ SÜRECİNE CİDDİ ZARAR VERİR’

Tarafı oldukları uluslararası sözleşmelere dikkat çeken Akdemir, şunları ifade etti:

“Kürt tarafının güvenli bir şekilde geri çekilmesinin sağlanması, yaşam haklarının ihlal edilmemeleri için gerekli tüm önlemlerin alınması son derece hayatidir. PKK militanlarının veya askeri görevlilerin yaşam hakkının korunmasında yaşanacak en ufak tedbirsizlik milyonlarca halkın on yıllardır ekmek, su kadar ihtiyaç duyduğu barış özlemine, çözüm umuduna ciddi zararlar verecektir.”

BARIŞ NÖBETİNDE OLACAĞIZ’

Geri çekilmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için taleplerini dört ana başlık altında sıralayan Akdemir, taleplerini şöyle sıraladı:

- Çekilmenin tamamın sonlandığı ana kadar bölgede görev yapan tüm askeri ve idari yetkililer sorumlu davranmalı, olası her türlü provokasyonlardan uzak durulmalıdır.

- Geçici köy korucularının ve askeri personelin hareketliliği biz insan hakları savunucuları tarafından izlenecektir.

- Bu sürecin en az birkaç ay süreceği de göz önünde alındığında barışçıl çözüm konusunda devletin ne kadar kararlı olduğu yaşam hakkının korunmasındaki hassasiyetten anlaşılacaktır.

- Çekilme boyuncu sürece zarar verecek her türlü eylemsel hareketliliğin sorumlularıyla ilgili İHD eleştirilerini sunacak ve konunun takipçisi olacaktır.

Sonuç olarak İHD ve insan hakları savunucuları olarak tarihsel misyonumuzun ve sorumluluğumuzun bilincinde olarak barıştan, hak ve özgürlük ve adaletten yana olduğumuzu hatırlatır, görevlendirilen tüm arkadaşlarımızla birlikte bölgede çekilme sürecinde ‘barış nöbeti’ni yerinde tutacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Akdemir’in ardından açıklamaya destek veren ve oğlu 24 yıldır PKK’de olan Abdullah Ürgen ise, süreci başlatanlara teşekkür ettiğini belirterek, sürecin sağlıklı ilerlemesi ve can kayıplarının olmaması için çaba gösterilmesini istedi.