İHD Adana Şubesi Çocuklar Hakları Komisyonu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'ne ilişkin şube binasında toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Adana Çocuk Hakları Komisyonu üyesi avukat Evin Bahçeci, Adana'da çocuk işçiliğine ilişkin bir araştırma yaptıklarını ve tüm devlet kurumlarından çocuk işçiliğiyle ilgili sayısal veri istediklerini; ancak Adana'daki hiçbir kurumun konuya dair çalışma yapmadığı gerçeğiyle karşılaştıklarını söyledi.

Türkiye'nin, 1999 yılında kabul edilen ILO'nun 182 sayılı sözleşmesine imza attarak taraf olduğunu hatırlatan Bahçeci, Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere uygun olarak çocuk işçiliğini sonlandırması gerektiğini söyledi.

BİRÇOK ÜLKEDE SÖMÜRÜ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Çocuk işçiliğinin birçok ülke ve uluslararası yapı tarafından insani sömürü olarak kabul edildiğini belirten Bahçeci, buna rağmen çocuk işçi kullanımının, işgücü maliyetlerinin en düşük seviyeye indirilmesinin aracı olarak kullanıldığını söyledi. Bahçeci, "Çocuk işçi kullanımına en çok sanayi, tarım, madencilik, küçük aile işletmeleri, çıraklık gibi alanlarda sıkça rastlanmaktadır. Bunun asıl nedeninin ise yoksulluk, toplumsal normlar, devletten kaynaklanan nedenler, ailede yaşanan olumsuzluklar olduğunu" diye konuştu.

Çocukların insanca yaşam koşullarının devlet güvencesi altına alınması gerektiğini söyleyen Bahçeci, çocuk işçi çalıştıranlar hakkında gerekli denetim ve ağır yaptırımların uygulanması ve çocuk işçiliğine yol açan 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmesini istedi. (DİHA)