İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu, 2015 Yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporu’nu açıkladı.

Rapora göre, 2015’te bölgede, güvenlik güçlerinin hedefi olan 61 çocuk yaşamını yitirdi, 55 çocuk ise yaralandı veya kalıcı fiziksel tahribatlarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı.

Raporda, toplumsal gösterilerde veya ev baskınları sonucu, 2015 yılı içerisinde 400 çocuk gözaltına alındı, 66 çocuk ise tutuklandı.

Sokağa çıkma yasakları sırasında ve toplumsal olaylarda gözaltına alınan çocuklara yönelik, akıl ve mantığı zorlayan işkence ve kötü muamele uygulamalarına rastlandığı belirtilen raporda, 5 çocuk gözaltında işkenceye maruz kalırken, 13 çocuk ise gözaltı yerleri dışında veya sokakta şiddete maruz kaldı.

Rapora göre, 2015 yılında çatışmalı ortamdan etkilenme sonucu, resmi hata ve ihmal sonucu, faili meçhul saldırı, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu, sınır hatlarında vurulanlar ve kuşkulu çocuk ölümlerinden 16 çocuk yaşamını yitirdi, 27 çocuk ise yaralandı.

Raporda, 2015 yılında, aile içinde ve toplumsal yaşamda çocuklara yönelik şiddetin devam ettiği belirtildi.

2015 yılında 19 çocuk intihar ederken, 2 çocuk ise teşebbüste bulundu.

7’si aile içi şiddet olmak üzere 11 çocuk öldürüldü, aynı şiddet sonucu 8 çocuk yaralandı, 8 çocuk ise, toplumsal alanda cinsel istismara maruz kaldı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.