Kore’den 2 milyon adete yakın gaz fişeği getirecek olan Meydan Av, biber gazı kullanılmazsa ölümlerin kaçınılmaz olacağını savunarak gaz fişeklerinin haksız yere dehşet verici gösterildiğini, bunun bir eylemi zararsız bir şekilde bastırmanın en yaygın yöntemi olduğunu iddia etti.

Kore’den 2 milyon adete yakın biber gazı fişeği ithalatı yapacağı ortaya çıkan Meydan Av Malzemeleri San. ve Tic. şirketi, biber gazının, güvenlik güçlerinin eylem yapan topluluğu en az zararla hatta zararsız biçimde dağıtma yöntemi olduğunu öne sürerek biber gazı nedeniyle yaşanan ölüm ve yaralanmaları görmezden geldi.

Şirket, "Alınan emtia haksız yere ‘dehşet verici, ürkütücü ve zarar verici’ gösteriliyor. Eğer biber gazı kullanılmazsa hem eylemcilerden hem polisten hem de olaylarla hiçbir ilgisi olmayan halktan ölümler kaçınılmaz" açıklamasında bulundu.

Pelin Ünker'in Cumhuriyet'teki haberine göre, 2006-2014 arasında Türkiye'de 8 çocuk biber gazından öldü. 146 çocuk yaralandı. Türk Tabipler Birliği tarafından verilen bilgilere göre de, sadece Gezi Parkı eylemleri sırasında 8 bin kişi yaralanırken, 104 kişi ciddi kafa travması geçirdi, 11 kişi gözünü kaybetti ve Berkin Elvan, Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert yaşamlarını yitirdi. Tek bir eylemcinin ölümü üzerine Fransa’da yüksek basınçlı gaz bombası kasım başında yasaklandı.

19 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan haberimizde Türkiye'nin 2015’te Meydan Av aracılığıyla yalnızca Kore’den 2 milyona yakın adet biber gazı kapsülü satın almak için düğmeye bastığını belirtmiştik.

Meydan Av, biber gazı alım miktarı ve alım tarihi konusunda herhangi bir itiraz yapmayarak toplam değeri 54 milyon 840 bin 504 liraya denk gelen 1 milyon 898 bin 515 adet biber gazı fişeği alacaklarını doğrularken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gaz fişeği ihalesiyle ilgili de bilgi verdi. Meydan Av, söz konusu ihaleye pek çok firmanın katıldığını, 4’ü yabancı 3’ü yerli toplam yedi firmanın ihaleyi kazandığını açıkladı.

Biber gazı alımıyla ilgili yapılan haberlere karşı bir açıklama yapan Meydan Av, biber gazı kullanımını savundu.

Meydan Av'dan Cumhuriyetin haberine ithafen yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biber gazı hukuka aykırı ya da hukuka aykırı olmaktan çıkarak kamu güvenliğini açıkça tehlikeye düşüren toplumsal eylemlerde güvenlik güçlerinin en az zararla ve hatta normal insanlara zararsız bir şekilde eylemi bastırmasının, topluluğu dağıtmasının bir yöntemidir. Dünyadaki en yaygın yöntem de budur.

Biber gazının kullanılmaması halinde güvenlik güçlerinin eylemciye doğrudan müdahale etmesi, aradaki mesafeyi kaldırarak eylemciyle birebir mücadele etmesi mecburi hale gelmektedir. Bunun sonucunda da yaralanma ve hatta çok miktarda hem güvenlik güçleri ve eylemcilerden hem de olayla hiçbir ilgisi olmayan halktan ölümlerin meydana gelmesi kaçınılmazdır."

TÜRKİYE'DE BİBER GAZINDAN ÖLENLER

1 Mayıs 2007, İbrahim Sevindik, 75 yaş, toksik etki ile öldü. Medyada havasız kalarak diye yansıdı.
4 Nisan 2009, Mustafa Dağ, gaz kanisterinin (bombası) kafasına çarpmasıyla öldü.
12 Haziran 2009, Hatice İdin (54) toksik etki ile öldü. Medyada hipertansiyon hastasıydı şeklinde yer aldı.
9 Ekim 2009, Mehmet Uytun (18 aylık) gaz kanisterinin (bombası) kafasına çarpmasıyla öldü.
27 Nisan 2011, Kazım Şeker (60) toksik etki ile öldü. Medyada kalp krizi geçirerek öldü şeklinde yer aldı.
31 Mayıs 2011, Metin Lokumcu (54) toksik etki ile öldü. Medyada kalp krizi geçirerek öldü şeklinde yer aldı.
28 Ağustos 2011, Yıldırım Ayhan (40) gaz bombasının göğsüne çarpmasıyla öldü.
21 Mart 2012, Hacı Zengin (55) toksik etki ile öldü. Medyada solunum rahatsızlığına bağlı olarak ölüm bildirildi.
30 Mayıs 2012, Çayan Birben (30) toksik etki ile öldü. Medyada astım krizine neden olduğu şeklinde yer aldı.

Türk Tabipler Birliği’ne göre, sadece Gezi Parkı eylemleri sırasında ise 8 bin kişi yaralandı, 104 kişi ciddi kafa travması geçirdi, 11 kişi gözünü kaybetti. Berkin Elvan, Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert yaşamlarını yitirdi. Fransa, tek bir eylemcinin ölümü üzerine yüksek basınçlı gaz bombasını bu ay başında yasaklamıştı.