Herhangi bir nedenle basın açıklaması yapmak, 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri' kapsamında değerlendirilmiyor. Bu bağlamda basın açıklamaları için izin almak ya da valiye bildiride bulunmak gerekmiyor.

Ancak İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği son genelge gereğince, basın açıklaması da gösteri yürüyüşü ve eylemle bir tutulacak.

Genelgeye göre, valiliğe haber vermek kaydıyla basın açıklaması yapmak mümkün, ancak 2 saat süresince.

Genelgeye göre basın açıklamaları kısa sürecek, gürültü ve çevre kirliliğine izin verilmeyecek,sadece araç değil, yaya trafiği de engellenmeyecek. Yani hiçbir şekilde yürüyüş yapılmayacak.

Şahin'e basın açıklaması hakkının Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasaya ile güvence altına alındığı ve bu özgürlüğün istismar edildiği hatırlatıldı.

Ancak Şahin'in genelgede öngördüğü tablo şu:

" Zaman zaman basın açıklaması adı altında kamu düzenini bozan, kitlesel katılımlarla trafiğin akışını engelleyen, çevre ve gürültü kirliliğine yol açan, gece vakitlerine kadar süren, kanuna aykırı eylemlerde bulunulup etkinlikler düzenlendiği görülmektedir..."

Yani bundan böyle valilikler basın açıklamalarının nerelerde yapılacağını belirleyebilecek, elde taşınan ses yükseltici cihazlar haricinde cihaz kullanılamayacak, sabit platform da kurulamayacak.

Genelgeye uyulmadığı durumlarda ise basın açıklamaları kanuna aykırı toplantı olarak değerlendirilecek.