HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in tahliye edildiği gün Cumhurbaşkanlığına gönderilen 'Neden tahliye edildi' şikayetinden sonra yeniden tutuklandığı ortaya çıktı.

İdris Baluken, 4 Kasım’da gözaltına alındı ve tutuklandı. 30 Ocak’ta Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen Baluken için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı gün tahliye kararına itiraz etti.

Baluken hakkında verdiği kararı yerinde olduğu gerekçesiyle itirazı reddeden mahkeme, itirazın değerlendirilmesi için dava dosyasını bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Savcılığın itirazını dava dosyası üzerinden değerlendiren mahkeme, 15 Şubat’ta Baluken hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkardı ve Baluken 21 Şubat’ta tutuklandı.

Dihaber’de yer alan belgeye göre Baluken’in tahliye edildiği 30 Ocak’ta M.Y. isimli kişi aynı gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu. M.Y’nin başvurusu CİMER tarafından 3 Şubat’ta Adalet Bakanlığı’na iletildi. Habere göre Baluken’in tutuklanmasından sonra da CİMER başvurusuna dair işlemler devam etti. Adalet Bakanlığı Halkla İlişkiler Bürosu, 27 Temmuz’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı göndererek, ilgili kişinin başvurusunun sonucuyla ilgili hem kişiye hem de Cumhurbaşkanlığı’na bildirmek üzere savcılıktan bilgi istedi.