Türkiye ile Rusya’nın Ankara’daki İdlib görüşmelerinin ikinci gününde, sahada yeni bir kriz patlak verdi.

Silahlı gruplar, üç hafta önce Suriye ordusunun kontrolüne geçen Serakib kasabasında kontrolü geri aldıklarını duyurdu.

Rus askeri kaynaklar ise iddiayı yalanladı.

Serakib’in yeniden isyancıların kontrolüne geçtiği haberi, Reuters ajansı tarafından  Türkiye destekli Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin sözcüsü Naci Mustafa’ya dayandırıldı.

Mustafa, Reuters’a yaptığı açıklamada “Serakib kasabası Esad’ın çetelerinden tamamen kurtarıldı” ifadelerini kullandı.

RUS KAYNAKLAR: SURİYE ORDUSU SALDIRIYI PÜSKÜRTTÜ

Rus medyasına isim vermeden konuşan bir Rus askeri kaynak ise Suriye hükümet güçlerinin Serakib’e yönelik saldırıyı başarıyla püskürttüğünü söyledi. Kaynak, silahlı isyancıların iddiasının doğru olmadığını belirtti.

GÖZLEMEVİ: İDLİB’İN GÜNEYİ ORDUNUN KONTROLÜNDE

Londra merkezli yayın yapan ve muhaliflere yakınlığıyla tanınan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise bu sabah yaptığı açıklamada, Suriye hükümet güçlerinin İdlib’in güneyinde tam kontrolü geri aldığını duyurdu.

Buna göre, hükümet güçleri İdlib’in güneyinde ve komşu Hama’nın kırsalında son üç günde 60’dan fazla kasaba ve köyü ele geçirdi. Gözlemevi’nin haberinde Serakib özelinde bir ayrıntıya yer verilmedi.

SERAKİB NEDEN ÖNEMLİ?

Serakib, Halep-İdlib-Hama-Humus-Şam üzerinden Ürdün’e kadar uzanan M5 karayolu ile Halep-İdlib-Lazkiye kentlerini bağlayan M4 karayolunun kesiştiği noktada bulunuyor.

Suriye ordusunun bölgedeki ilerleyişi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bazı gözlem noktaları kuşatma altında kalmıştı.

Türkiye ise İdlib’in güneyine çekilmesi için Suriye ordusuna şubat sonuna kadar süre verdiğini ilan etmişti.

Kaynak: Duvar