Yaklaşık 17 aydır tutuklu bulunan İdil Belediye Eşbaşkanı Mehmet Muhdi Aslan, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyum atandıktan sonra 25 Eylül 2016 tarihinde tutuklanan İdil Belediye Eşbaşkanı Mehmet Muhdi Aslan, hakkında açılan davanın ilk duruşması Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne görüldü. “Örgüt üyesi olmak” ve “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla yargılanan Aslan’ın duruşmasını, yakınları ve HDP, DBP’li yöneticiler izledi. Duruşmaya getirilmeyen Aslan, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi.

‘KATILDIĞIM TOPLANTILAR YASALDI’

Kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmasını Kürtçe tercüman eşliğinde yapan Aslan, iddianamede savunmaya değer somut bir şeyin bulunmadığını dile getirdi. Uzun yıllar siyasetin içerisinde olduğunu belirten Aslan, “Partinin toplantılarına belediye başkanı sıfatıyla katıldım. Katıldığım toplantı yerel yönetimler toplantısıydı ve bu yasa dışı değildi. Neyin yasadışı neyin yasal olduğunu gayet iyi bilirim” dedi.

ÇELİŞKİLERE DEĞİNDİ

Hakkındaki ifade veren gizli tanıkların beyanlarını “gülünç” olarak nitelendiren Aslan, “2014 yılının Şubat ayında İdil’e gelmeme rağmen, gizli tanık Turkuaz 2013-2016 yıllarına ilişkin beyanlarda bulunmuştur. Adile Naşit caddesinde bir toplantıya katıldığım belirtilmiş ancak ben o tarihlerde İdil’de değildi” sözleriyle iddianamedeki çelişkilere değindi.

‘İKTİDARIN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE DAVRANAMAM’

tüm cenaze törenlerine katıldığını kaydeden Aslan, “Cenaze kaldırmak belediyenin görevidir. Bazen bu hususta kaymakamlık ve emniyetin talepleri geliyordu. İktidar bizden kendi isteklerini yapmamızı istemektedir. Ben bu şekilde davranamam, üzerime atılı bölücülük ve hainlik suçlamasını ret ediyorum. İktidar bizden sadece onlar gibi düşünmemizi istemektedir. Bu ülkede çok sayıda siyasi parti vardır. O zaman bu partiler kapansın” diye belirtti.

Eşbaşkan Aslan’ın savunmasının ardından avukat savunmasına geçildi. Ardından görüşünü açıklayan iddia makamı, Aslan’ın tutukluluk halinin devamını istedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Aslan’ın tahliyesine karar vererek bir sonraki duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı