Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de yapılan kazılarda 5 kafatası daha bulundu. Kazılarda şu ana kadar bulunan kafatası sayısı 34'e yükseldi.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın JİTEM sorgu merkezi ve Sur İlçesi'nde bir dönem ceza ve tevkifevi olarak kullanılan tarihi İçkale'de 11 Ocak'ta çevre düzenleme çalışmaları sırasında insan kafatasları bulunması üzerine başlattığı kazılarda bugün 5 kafatası daha bulundu.

 

Bölgenin sit alanı olması nedeniyle kazma ve kürekle yapılan kazılarda, savcının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna yazdığı yazıya olumlu yanıt verilmesi üzerine küçük iş makineleri de kullanılmaya başlanmıştı.

 

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, kazı çalışmanın kepçelerle yapılmasına da tepki göstererek, çalışmaların Minnesota Protokolü'ne uygun olarak yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Diyarbakır'da JİTEM üssünde yapılan kazılarda bulunan kafatasları için ailelerin savcılığa başvuruları da sürüyor. En son 1925'te idam edilen Şêyh Sait'in ailesi de Dağkapı'daki Ordu Evi'nin karşısında bulunan hastane, okul ve askeri birim arasındaki bölgede kazı yapılmasını istedi. (ANF)