İçişleri Bakanlığı, valiliklere “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelge gönderdi.

Kabine toplantısında alınan tedbir kararlarının hatırlatıldığı genelgede, koronavirüs (Covid-19) aşısı olmayanların tereddütlerini gidermek için çalışmalar yürütüleceği belirtildi.

Genelgede, şu ifadelere yer verildi:

“6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.”

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç dışında uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi istenecek.

Seyahat firmalarının 6 Eylül'den itibaren yolcuların HES kodu üzerinden sorgulama yapmasının zorunlu olacağı belirtilen genelgede, “Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek” denildi.

Diğer toplu etkinliklerle ilgili hıfzıssıhha kurullarının aşısız ve hastalığı geçirmemiş kişiler için negatif test zorunluluğu getirilebileceği aktarılan açıklama şöyle devam etti:

“Salgın süreci ile birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığı görülüyor. Kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatandaşlara hatırlatılmasına yönelik çalışmalar, vali ve kaymakamların koordinasyonunda sürdürülecek.”