İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Sur ilçesindeki saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü ve 2 polisin hayatını kaybettiği saldırıların ayrıntılı bir kronolojisini paylaşan İçişleri Bakanlığı, 'terör saldırıları nedeniyle sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapılamadığını' belirtilerek; " Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır," denildi.

2 POLİS HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada; "28.11.2015 Cumartesi günü saat 10.50 sıralarında Suriçi Balıkçılarbaşı noktasında bir ticari araç Terörle Mücadele ekibi tarafından durdurularak kontrol yapılmak üzere harekete geçildiği sırada araç içerisinde bulunan teröristlerce görevlilere silahla ateş edilmiştir. Saldırıda Polis Memuru Ahmet ÇİFTASLAN olay yerinde, Polis Memuru Cengiz ERDUR ise yaralı olarak kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde şehit olmuş, Polis Memuru Sinan TABUR yaralanmıştır," denildi ve devamla şu ifadelere yer verildi:

"Silahlı saldırı sonrası terör örgütü mensupları olay yerinden yaya olarak kaçarken olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulanan 4 ayaklı minare olarak bilinen yerde Diyarbakır Barosu Başkanı ve mensuplarının basın açıklaması yaptığı sokakta, basın açıklamasının güvenliğini sağlayan polislerle teröristler arasında çatışma çıkmış, çıkan çatışmada olay mahallinde bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ hayatını kaybetmiştir. Çatışma esnasında olay yerinde bulunan ve basın açıklamasını takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz ASLAN ateşli silah ile elinden ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Ramazan YAVUZ ise arbede esnasında omuzundan hafif şekilde yaralanmışlardır. Her iki şahıs kaldırıldıkları hastanede tedavilerini müteakip taburcu edilmişlerdir."

'SAĞLIKLI BİR OLAY YERİ İNCELEMESİ YAPILAMADI'

Açıklamada, olayla ilgili İçişleri Bakanlığınca 4 müfettişin görevlendirildiği belirtilerek; ''Olay sonrası Sur İlçesinde saat 13.00 itibari ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Saat 14.30 sıralarında Cumhuriyet Başsavcısı, Olay Yeri İnceleme ekipleri ve avukatlarla birlikte olay yerinde incelemeler yapmak, delillerin kaybolmasını engellemek ve her yönü ile açıklığa kavuşması için gerekli çalışmalara başlamak için yola çıktıklarında, çevre güvenliğini sağlamak üzere giden güvenlik görevlilerine 5 ayrı noktadan roket atılmış ve heyete uzun namlulu silahlarla ateş edilmiştir," denildi ve şöyle devam edildi:

"Yine olay yerinin güvenliğini sağlayan zırhlı kobra aracının geçişi esnasında tuzaklanmış bombanın patlatılması sonucunda zırhlı araç devrilmiştir. Zırhlı araçta bulunan Özel Harekât Şubesinde görevli 4 Polis Memuru hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır. Bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşanmaktadır.

"Olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her şey yapılmaktadır."

İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA, 'ÇIKAN ÇATIŞMADA ÖLDÜ' DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak, "Diyarbakır Barosu tarafından yapılan basın açıklaması sırasında güvenlik güçlerine ateş açıldığını, Tahir Elçi'nin çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini" söylemişti.