1992 yılında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar sırasında Hocalı köyünde yaşanan katliamın 20. yıldönümünde Taksim’de gerçekleştirilen mitingte ‘Hepiniz Ermenisiniz, Hepiniz p.ç.niz’, “Hrant’ın p.çleri” pankartları açıldı. “Bozkurt Ogün”, “Bozkurt Çatlı” sloganları atıldı.

 

Türkiye Sosyalist Azerbaycanlılar Birliği ise Ankara'da yaptığı açıklamada katliama milliyetçi duygularla yaklaşılmasını eleştirdi.

 

Türk ve Azeri dernekleri tarafından oluşturulan Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi bugün katliam kurbanlarını anmak için Taksim’de gösteri düzenledi. Günler öncesinden bilboardlardan ve televizyonlardan çalışması yapılan miting hakkında sosyal medyada Hrant Dink anmalarındaki yüksek katılıma cevap verme amacında olduğu yorumları yapıldı. Ancak Hrant Dink anmalarındaki ‘halkların kardeşliği’ vurgusu yerine bu mitingte halklar arası düşmanlık ve ırkçılığın ön plana çıktığına dikkat çekildi.

 

'BOZKURT OGÜN' SLOGANLARI

Galatasaray Lisesi önünde toplanan binlerce kişi “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p.çsiniz” dövizleri taşıdı. "Katil Ermeni", "Ermeni yalanına sessiz kalma", "İki devlet tek millet", "Hrant'ın p.ç.l.r yıldıramaz bizleri", “Bozkurt Ogün”, “Bozkurt Çatlı” sloganları atan kalabalık grup Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

 

AK Parti, MHP, BBP, Gülen Cemaati, Hak-İş ve Türk-İş üyelerinin de destek verdiği miting sırasında İstiklal Caddesi'nde bulunan Yunanistan ile Fransa konsoloslukları önünde ve Agos Gazetesi'ne giden yollarda polis tarafından yoğun önlem alındı.

 

Grupların Taksim Meydanına yürüyüşü sürerken, çevik kuvvet Fransız Konsolosluğu önünde bariyerlerle güvenlik önlemi aldı.

 

Yürüyüşe katılanlara üzerlerinde ''Sorkozy Tuvalet Kağıdı'' yazan tuvalet kağıtları dağıtılırken ''Sorkozy pisliğini temizle'' sloganları atıldı.

 

Taksim meydanında Hocalı Katliamını protesto etmek için toplanan büyük kalabalık, hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarını okudu.

 

Polis helikopterinin havadan kontrol yaptığı meydanda güvenlik tedbirleri dikkati çekti.

 

BAKAN ŞAHİN IRKÇI KİTLEYİ COŞTURDU

AK Parti hükümetinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise yaptığı konuşmada "Türk milletinin yeryüzünde barışın, sevginin ve insani değerlerin sigortası ve insanlığa ders vermiş bir millet olduğunu’’ söyledi.

 

Taksim Meydanı'nda Hocalı Katliamını protesto mitingde yaptığı konuşmada Şahin, ''Türk milleti olarak, ne Kazakistan'da, ne Azerbaycan'da, ne Türkiye'de, ne Balkanlar'da, dünyanın hiçbir yerinde insanlık adına utanılacak bir tarihimiz, bir geçmişimiz yoktur'' iddiasında bulundu.

 

"Türk milletinin gönlünün, kalbinin sevgiyle dolu olduğunu" söyleyen Bakan Şahin şöyle dedi: ''Cephedeki düşmanına su ikram etme erdemini gösteren sadece Türk askeri ve milletidir. Türk milletinin yüreği ve gönlü sevgi doludur, ama yüreği bir olan Türk milletinin aynı zamanda gerektiğinde yumruğu da birdir.

 

İnancımız, kültürümüz, yolumuz, aşkımız ve sevdamız bir. Azerbaycan'da akıtılan kan bizim kanımızdır.

 

O kan o gün akmıştır, ama hesabı bitmemiştir. Türk milleti yaşadıkça, o kanın hesabı yapılacaktır ve sorulacaktır. Adaletle, insafla, hukukla bu kanın mücadelesini hep beraber İstanbul'da, Bakü'de yeryüzünde hak ve adalet davasına kim inanıyorsa hep birlikte takip edeceğiz.

 

21. yüzyıl Türkiye'sini içeride ve dışarıda başarıyla, dirayetle, milletinden aldığı güç ve sevgiyle, destekle, birlikte idare eden hükümetimizin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 21. yüzyılı inşallah Türkiye'nin ve Türk milletinin ve dünyasının yüzyılı yapacağız. 21. yüzyıl Türk milletinin yüzyılı olunca 22. yüzyıl bizim yüzyılımız olacaktır inşallah.''

 

SOSYALİSTLER: ‘KATLİAMA MİLLİYETÇİ DUYGULARLA YAKLAŞILMASIN’

Bu arada Türkiye Sosyalist Azerbaycanlılar Birliği 26 Şubat 1992'de gerçekleşen Hocalı Katliamı'na ilişkin Ankara Yüksel Caddesi'nde yaptığı basın açıklamasında Hocalı Katliamı'na milliyetçi duygularla yaklaşılmasını eleştirerek halkların kardeşliğine vurgu yaptı.

 

Yapılan basın açıklamasında, Türkiye'de yaşayan milliyetçilerin Hocalı Katliamını siyasi malzeme olarak kullanmasına tepki gösterildi. "Türkiye'nin Ermenistan sınırını kapalı tutması için baskı yapan, Türkiye'nin bir iç ve vicdan meselesi olan kendi geçmişi ve Ermeni olaylarıyla yüzleşmesine müdahale etmeye çalışan Azerbaycanlı milliyetçilerle, Hocalı Katliamı'nı siyaset malzemesi olarak kullanan Türkiyeli milliyetçiler bu iki ülke arasında söz söylemeyi neredeyse bloke etmiş durumdalar" denilen açıklamada, halklar arası düşmanlığı besleyen eylemlere son verilmesi gerekildiği belirtildi.

 

Hiçbir katliamın diğerinin bahanesi olmayacağı ve hiçbir acının diğerinden üstün olamayacağı belirtilen açıklamada "Hocalı Katliamı'nın 1915 Ermeni olaylarıyla kıyaslanmasına, Ermeni trajedisi inkar etmek için malzeme olarak kullanılmasına itiraz ediyoruz. Hrant Dink'in katli sonrası karanlık güçlere karşı Türkiye'deki Ermenilerle dayanışmak anlamında acı ve öfkeyle dile getirilmiş olan 'Hepimiz Ermeniyiz' sloganı geçersiz kılmak ve sulandırmak amacıyla ortaya atılan 'Hepimiz Azeriyiz' sloganına itiraz ediyoruz" denildi.

 

Basın açıklaması "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganıyla son buldu.