İbrahim Kaypakkaya'yı ölümünün 44'üncü yılında Çorum Sungurlu Karakaya köyünde bulunan mezarı başında anmak isteyenlere jandarma izin vermedi. Son yıllarda Kaypakkaya anmaları mezarı başında yapılabiliyorsu.

Sloganlarla köy meydanına gelen yurttaşlar, burada pankartlarını açarak mezarlığa yürüdü. Mezarlığa bir kilometre kala, barikat kuran güvenlik güçleri ile karşılaştı. Jandarma valilik kararını gerekçe göstererek kitleye izin vermedi.

Dihaber'in aktardığına göre, Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya, anma yapmak isteyenler arasından ailesi olarak 10 kişi ile basın açıklaması yapma isteğini iletti.

Jandarma ise, valilik tarafından alınan yasak kararı gerekçesiyle basın açıklamasına izin verilmedi.

Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya, yapılan engellemeye "Biz ailesiyiz. İnsan haklarına aykırı ve özgürlüklere karşı bir karar alınamaz, bu yasadışı karardan vazgeçin" sözleriyle tepki gösterdi. Tepki üzerine asker sadece birinci derece akrabalara izin verdi. Ali Ekber Kaypakkaya, "Alınan karar yasadışı bir karardır. Yasadışı kararın gözümüzde hiçbir meşruiyeti yoktur" dedi.

İçişleri Bakanlığı ve Çorum Valiliği’nin bir genelge çıkartarak 31 Mayıs’a kadar Kaypakkaya’nın mezarı başında bireysel ya da grup olarak yapılacak tüm anma ve ziyaretlerin yasaklandığı belirtiliyor.

Anmayı düzenleyenler, kendi arasında yaptığı toplantı sonucunda Ankara’ya geri dönülmesine ve saat:17.00'de Yüksel Caddesi'nde bir basın açıklaması yapılmasına karar verdi.