Dört Yaka Esenler Meydan projesinde “fazla inşaat hakkı” skandalı yaşanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tespit ettiği imara aykırılıklar ve usulsüzlüklere karşın projenin inşaatı sürüyor.

İBB yönetimi, ilçe belediyesinden projeye verilen inşaat ruhsatının iptal edilmesini, herhangi bir inşaata izin verilmemesini ve yasal işlem yapılmasını istedi. İlçe belediyesinin CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, “Fazla inşaattan dolayı müteahhidin yaklaşık 25 milyon lira kazancı var. İnşaat hâlâ sürüyor” dedi.

SORU ÖNERGESİNE YANIT YOK 

Yazının ardından CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, İBB’ye başvurarak yazıya rağmen inşaatın devam ettiğini bildirdi. Şahin ilçe belediyesinin, müteahhit firma ve yapı denetim firmasının İBB’nin taleplerini yerine getirmediğine dikkat çekerek söz konusu inşaatın devam etmesine izin verilmemesini istedi. Bunun üzerine Esenler İlçe Belediyesi’ne yazı yollayan İBB, İstanbul İmar Yönetmeliği ve Meri İmar Planına aykırı olarak ilçe belediye başkanlığında düzenlenen yapı ruhsatının iptal edilmesini ve inşaat izini verilmemesini istedi. İBB, yazıda yasal işlemlerin yapılmasını da istedi. 

Tüm usulsüzlüklere karşın inşaatın sürmesini Cumhuriyet’ten Hazal Ocak'a değerlendiren CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, Esenler İlçe Belediyesi’ne konuya ilişkin soru önergesi verdiğini ancak cevap alamadığını belirtti. Şahin, “Plan notlarına aykırı olarak ruhsat verildi. Esenler Belediyesi projeyi fazla inşaat haliyle onaylamış. Yani görmezden gelmiş, bu 727 metrekareyi hediye etmiş. Bu fazlalığın parasal karşılığı yaklaşık 25 milyon lira. 727 metrekare fazla inşaat müteaahidin cebine kalıyor. Başından yanlış iş yapıldı. Belediye yanlış ruhsat vermiş” dedi.