CHP’li Deprem Komisyonu Üyesi Nadir Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) son 3 yılda 5 bin imar dosyasına karşılık 32 deprem dosyasına bakıldığını belirttip "Depreme hazırlık çalışmaları yerinde sayıyor" görüşünü dile getirdi.

Nadir Ataman, haziran ayı Meclis oturumunda İstanbul'un depreme hazırlık çalışmalarına ilişkin gündem dışı konuşma yapmak için 3 kez meclis başkanlığına başvurdu. Ancak Ataman'ın 3 gün boyunca yapmak istediği deprem konuşması engellendi. 

İBB Meclisi'nde kendisine yaptırılmayan deprem konuşması ile ilgili Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'ye konuşan CHP'li Deprem Komisyonu Üyesi Nadir Ataman, “Ülkemizin neredeyse her gün bir bölgesinde deprem oluyor. İstanbul da bütün akademik çevrelerin hemfikir olduğu gibi büyük bir deprem riski altında. Ancak Büyükşehir Belediyemizin ana gündemi maalesef sadece imar konuları” dedi.

“VEBALİNİ ALMAYIZ” 

"İBB Meclisi'nin gündemini imar rantının şekillendirdiğini" savunan Ataman şu çarpıcı bilgiyi verdi:

"Deprem Komisyonumuza 3 yılda havale edilen dosya 32'dir, bunlar da olası İstanbul depreminin özü ile ilgili değil. Yurtdışı bilgilendirme gezileri ve protokol konuları üzerine. Siz İBB olarak depreme ilişkin çalışmanız gerekirken, imar komisyonunda 3 yılda 5000 dosyayı değerlendirerek İstanbul'un silüetini bozan, bu kadim şehrin trafiğini allak bullak eden, çok katlı yapılaşmalara, AVM'lere, rezidanslara imkan tanıdınız. Bu şekilde devam ederse CHP olarak Deprem Komisyonu'ndan çekiliriz. Biz beklenen depremde İstanbul'da meydana gelecek can ve mal kaybının vebalini, sorumluluğunu almak istemiyoruz.”

"SESİM GELİYOR MU?” 

"Deprem öldürmez, sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticiler ve yönetimler öldürür” diyen Ataman sözlerine şöyle devam etti: “Sayenizde Avrupa'nın en çok gökdeleni olan şehri unvanına kavuştuk. İstanbul'un Boğazı'nı gövdemizden kopardınız. Kat oyunları ile müteahhitler zengin edildi.

Bakırköy-Zeytinburnu'nda Fatih Sultan Mehmet'in surlarına rakip gökdelenler yarattınız. 16/9 gibi binalar tarihi camilerimizin ve müzelerimizin görüntülerini yok etti, kirletti. Sessiz kaldınız. Bu meclisi imarla açıyor imarla kapatıyorsunuz. Artık ‘sesim geliyor mu' diye yıkık binalara seslenen insanlar görmek istemiyoruz. Susuyorum ve yönetime soruyorum; sesim geliyor mu?”

“DESTEK BEKLİYOR"

İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi ve Deprem Komisyonu Üyesi Nadir Ataman, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun “17 Ağustos'tan sonra yapılan incelemelerde binaların yüzde 78'i orta ve ağır hasarlı çıktı” tespitine de dikkat çekti.

Bakırköy'ün büyük risk altında olduğunu dile getiren Ataman, “Durum hâlâ böyle. Bakırköy'de 7 mahallede acilen dönüşüm başlaması için riskli alan ilanı bekleniyor. Kadir Topbaş da söz verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da İstanbul'da kentsel dönüşümün hızla bitirilmesi için çağrı yaptı. Umarım çalışmalara Bakırköy de dahil edilir çünkü en riskli ilçelerin başında Bakırköy geliyor. İBB'yi başkanımız Bülent Kerimoğlu'nun verdiği büyük mücadeleye destek olmaya ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına kulak vermeye çağırıyorum” dedi.