Şırnak’ta 27 Mayıs'ta gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan DBP il yöneticisi Hurşit Külter'in kaybedilmesine ilişkin devlet yetkilileri sessizliğini sürdürmeye davam ediyor.

Külter'in kardeşi Ebubekir Külter ise dün CHP ve HDP'yi ziyaret ettikten sonra HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi ve bugün de Cumartesi Anneleri'nin eylemine katılarak ağabeyinin akıbetini sordu. 

Ebubekir Külter hem Meclis'te yaptığı görüşmeler hem de son durum hakkında Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuştu. 

KARDEŞ KÜLTER MECLİS’TEYDİ

Ağabeyinin akıbetini öğrenmek için Şırnak’ta polis ve askeri tüm yetkili birimlere sorduklarını ancak hiçbir kurumdan yanıt alamadıklarını belirten Külter, bu sessizlik üzerine Meclis'e giderek konuyu CHP ve HDP ile görüştüğünü ve konunun gündemleştirilmesini talep ettiğini söyledi. 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Meclis'te basın toplantısı düzenlediklerini hatırlatan Külter, CHP'li milletvekillerinin de konuyu gündemde tutup Külter'in akıbetinin araştırılması için girişimlerde bulunacaklarını söylediklerini aktardı. 

“AĞABEYİMİN AKIBETİ NEDİR, NET BİR CEVAP İSTİYORUZ”

Külter, "Ağabeyimin akıbeti nedir, net bir cevap istiyoruz. Yakalandı, kaybedildi, ne yapıldı bütün bu iddialara net bir cevap istiyoruz. Cenazesi mi gelecek diye kaygılıyız. Kaybedildiği yerde bir inceleme yapılabilir. Gümüştepe'den bahsediyorlar. Bu iddiayı kendileri de görüyorlar bu çerçevede inceleme yapmaları gerekir" dedi. 

“ANNEM BU ACIYA DAYANAMAYABİLİR”

Belirsizlik durumunun kendilerini daha çok yıprattığını belirten Külter, "Annem bu acıya dayanamayabilir. Bir ölüm haberi insanı çok incitmez belki ama kayıp haberi insanı daha çok incitir. İnsan düşünüyor acaba işkence yapıldı mı diye. İnsan bunu düşüne düşüne kafayı yer" diye konuştu. 

Kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulunan Külter, devlet yetkililerine de, "Bu konuya bir çözüm bulsunlar. Durumu neyse olumsuz olsa ise bile açıklasınlar" şeklinde dedi.

NE OLMUŞTU?

27 Mayıs’ta “BÖF” adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter’in gözaltına alındığına dair  fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.

Külter’in ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını belirterek, “Hakkınızı helal edin” dediği belirtildi.

Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını vermişti.

Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmış; “Bazı sosyal medya paylaşımlarında Hurşit Külter isimli şahsın emniyet tarafından gözaltına alındığına dair paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu şahıs, emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denilmişti.

İHD’li avukatlara da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez, Külter’in akıbetiyle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Başbakan Binali Yıldırım’ın yanaıtlaması istemiyle ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

Külter ailesinin İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Valiliğe yaptıkları başvurularda, “Bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde” yanıtı verilmesi üzerine avukatlar önce Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru yapıldı.

İHD, Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı’na ve Şırnak Valisi’ne seslenerek; “DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter nerede?” diye sordu.

Öte yandan dün Hurşit Külter’in ağabeyi Ebubekir Külter, Meclis’te CHP ve HDP’li vekillerle kardeşinin bulunmasında yardımcı olmaları için bir araya geldi.