Şırnak’ta 27 Mayıs Cuma gününü gözaltına alındığı belirtilen ve 8 gündür kendisinden haber alınamayan DBP il yönetici Hurşit Külter'in akıbetine ilişkin devlet yetkililerinin sessizliği sürerken, Külter'in ailesi muhalefet partilerinden konuya ilişkin girişimlerde bulunmasını istedi. 

DİHA’nın haberine göre; Hurşit Külter'in kardeşi Ebubekir Külter, Ankara'da, CHP ve HDP'yi ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile görüştü. Görüşmede Altay, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Daha sonra ise HDP'yi ziyaret eden Külter, bu konuda gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi.

Hurşit Külter'in kardeşi Ebubekir Külter, ağabeyinin akıbeti ile ilgili Meclis'teki muhalefet partileri ile görüştükten sonra açıklamada bulundu. Külter, CHP ve HDP’yi ziyaret ettikten sonra HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

Külter, 8 gündür zorla kaybettirildiğini düşündükleri ağabeyi Hurşit Külter’in yıllarca parti yöneticiliği yaptığını ve kentte tanınıp sevilen bir insan olduğunu belirtti. Külter devamında ağabeyinin kaybettirilmesine ilişkin şunları söyledi: “Abim 27 Mayıs günü ailemle irtibat kurduktan sonra bir daha kendisinden haber alınmamaktadır. Aynı gün sosyal medyada JİTEM hesaplarına ait olduğu bilinen bazı adreslerden ağabeyimin shortland diye tabir edilen zırhlı araç içerisine alınarak, gözaltına alındığı belirtildi. Bu paylaşımın yapılmasından iki gün sonra ağabeyim için 'cehenneme gönderildi' ifadesi kullanan bu hesaplar infaz edildiğini ima etmişlerdir. Aile olarak ağabeyimin akıbeti için devletin bütün yetkili kurumlarına başvuruda bulunduk. Yaptığımız başvurularda Hurşit Külter’in gözaltına alınmadığı iddia edilmektedir. Oysa ki bölgede yaşayan insanlar olarak söz konusu JİTEM hesaplarında paylaşılan bir çok bilginin direk operasyona katılan güvenlik güçleri tarafından verildiğini biliyoruz.”

‘KOLLUK GÜÇLERİ AÇIKÇA ZAN ALTINDADIR’

Hükümet yetkililerinin ağabeyinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmadığını iddia ettiğini söyleyen Külter, “Halbuki görgü tanıkları ağabeyimin zorla dipçiklerle zırhlı araca bindirildiğini gördüklerini, özel hareket polislerinin karargahı olarak bilinen Gümüştepe’ye götürüldüğünü ifade etmektedir. Görgü tanıklarının beyanları değerlendirildiğinde bütün kuvvetli şüpheler gözleri kolluk güçlerine çevirmektedir. Bu haliyle kolluk güçleri açıkça zan altındadır” şeklinde konuştu. 

‘DEVLET AĞABEYİMİN AKIBETİNİ AÇIKLASIN’

Daha önce Hacı Birlik’in cenazesinin zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenme görüntülerini paylaşan bu hesapların ağabeyinin infaz edildiğini ya da edilebileceğini açıkladığını aktaran kardeş Külter, aile olarak ağabeyinin hayatından endişe duyduklarını söyledi. Kardeş Külter, her yurttaşın can güvenliğinden sorumlu olan devletin ağabeyinin akıbetini bir an önce açıklamasını istedi. 

'BÜTÜN HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'

Külter, son olarak şöyle devam etti: “22 yıl önce tıpkı bugün Savaş Buldan’ı zorla kaybettikten sonra infaz eden zihniyet bugün ağabeyimi zorla aramızdan almak istiyor. Kamuoyuna buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum; Eğer ağabeyim için gerekli duyarlılık gösterilmez ise 1990’lardaki gibi zorla kaybettirme konsepti yeniden başlayabilir. Eğer gerekli duyarlılık gösterilmez ise bir sabah başka birimiz daha yatağında, yolda yürürken ya da iş yerinde zorla kaybettirilebilir. Bu konudaki kaygılarımızı CHP ve HDP grubuna ilettik. Başta HDP olmak üzere CHP grubu da bu olayın takipçisi olacaklarını ifade ettiler. Hükümet bir an evvel mülkiye müfettişleri ve hukukçularında aralarında bulunduğu bir inceleme heyetini Şırnak’a göndermelidir. Ağabeyimi kaybedenler aynı zamanda ağabeyimi bir an önce ortaya çıkarmalıdır. Ağabeyim Hurşit Külter bulunana dek bütün hukuki yollara başvuracağız. Bu işin peşinin asla bırakmayacağımızın bilinmesini isteriz.” 

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise “Her gün soruyoruz. Hurşit Külter nerede diye? Ancak halen kamuoyuna tek bir cümle açıklanmış değil. Seçim meydanlarında beyaz toroslarla halkımızı tehdit edenler bugün siyah rangerları sokaklara sürüp katliam yapıyorlar” diyerek, konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.