27 Mayıs'tan bu yana haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in ağabeyi Kamil Külter, "Toptepe köyü yakınlarında çadırdayız. Hergün Şırnak’a bakıp ‘Hurşit sağ mı, işkencede mi, şimdi acaba ne halde?’ diye düşünüyoruz. Devlet ‘uçan kuştan haberimiz var’ diyor. Kardeşim nerede?" ifadelerini kullandı.

 Cumhuriyet gazetesinden Selin Görgüner'e konuşan Kamil Külter, "Hurşit bu ülkenin vatandaşı. Onun can güvenliğini sağlamak, onu bulmak devletin görevi, mecburiyeti. ‘Bizde değil’ diyorlar. BÖF hesabını kim kullanıyor, bulsunlar açıklasınlar. Annem hergün ağlıyor, gözünün yaşı dinmiyor, kahroluyor. Babaannem, ‘Hurşit’i göreyim öyle öleyim’ diyordu. Hurşit’i göremeden öldü” dedi.

Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından ailecek Şırnak’ın yakınlarında Toptepe köyüne sığındıklarını ve çadırlarda kaldıklarını belirten Kamil Külter, kardeşinin “evimi, şehrimi terk edemem” diyerek Şırnak’ta kaldığını belirtiyor.

Külter, “Hurşit 27 Mayıs sabahı “dardayım, gözaltına alınıyorum” diye mesaj attı bir daha kendisinden bir haber alamadık. Sonra BÖF adlı Twitter hesabından Hurşit’in gözaltına alındığı, kanalizasyonda öldürüldüğü yönünde paylaşımlar yapıldı. Valilik 2 gün sonra ‘gözaltında değil’ diye açıklama yaptı. Bizde değil diyorlarsa BÖF hesabını kim kullanıyor, bulsunlar açıklasınlar. Hoşlarına gitmeyecek 2 kelime edeni, 2 cümle yazanı bulup gözaltına alıyorlar. Bu hesabı kim kullanıyor tespit edilsin. DBP, legal bir parti. Hurşit legal siyaset yapıyordu” dedi.

1 aylık süreçte çalmadık kapı bırakmadıkların, AİHM’e, BM’ye kadar başvurduklarını, kardeşinin akibetine ilişkin bir yanıt alamadıklarını anlatan Külter, hergün gelecek iyi bir haberi beklediklerini söylüyor.

Külter, “Çaresizlik çok kötü. Bulunduğumuz yerden Şırnak görünüyor. Hergün Şırnak’a bakıyoruz, Hurşit’ten gelecek haberi bekliyoruz. ‘Hurşit sağ mı, işkencede mi, şimdi acaba ne halde?’ diye düşünüyoruz. 1 ayı geçti daha tatmin edici bir cevap alamadık. Müfettiş göndermişler avukatlar ‘biz de ailesiyle birlikte incelemeye katılalım’ deyince izin vermediler. 90’larda bölgede 17 bin faili meçhul yaşandı. Aslında faili meçhul, akibeti bilinmez deyip üstünü örtüyorlar. Fail bellidir” dedi.

‘ANNEM KAHROLUYOR’

Türkiye’deki annelerin Anne Kerime Külter için ses çıkarmasını belirten Külter, “Annem belinden ameliyat olmuştu, rahatsızdı. Annem hergün ağlıyor, gözünün yaşı dinmiyor, çok acı çekiyor, Hurşit’ten hiçbir haber alamamak onu kahrediyor. 1 ayda çöktü. Bir anne için ne zor şey düşünün. Bir aydır bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz ancak bu Hurşit’i bulmaya yetmiyor. Ege’de, Karadeniz’de, Trakya’daki anneler de sesini çıkarsın. Hurşit onların da oğlu olabilirdi” dedi.

BABAANNEM ‘HURŞİT’ DİYEREK ÖLDÜ

Babaanneleri 77 yaşındaki Gule Külter’in kardeşinden gelecek haberi beklerken öldüğünü ifade eden Külter, “Babaannemin tansiyon dışında bir sağlık sorunu yoktu. Dereboyu köyünde amcalarımın yanında kalıyordu. Bize annem kadar annelik yaptı. Torunlarına, özellikle Hurşit’e çok düşkündü. Biz onun gözünde çocuk gibiydik hala. Hurşit’e çok üzülüyordu. Hergün telefonda Hurşit’i soruyor, ‘Hurşit’i göreyelim öyle öleyim’ diyordu. Maalesef geçtiğimiz günlerde kaybettik. Hurşit’i göremeden öldü. Burada Toptepe köyünde defnettik” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

27 Mayıs’ta “BÖF” adlı, özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Hurşit Külter’in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.

Külter’in ise ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını ifade ettiği ve “Hakkınızı helal edin” dediği belirtilmişti.

Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını verirken; Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmıştı. Yine İHD’li avukatlara da 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez, Külter’in akıbetiyle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle ilgili Meclis’e soru önergesi vermişti.

Külter ailesinin İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Valiliğe yaptıkları başvurularda, “Bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde” yanıtı verilmesi üzerine avukatlar önce BM’ye başvuru yaptı.

İHD’de de 3 Haziran’da Külter için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanlığı’nın bir mülkiye müfettişini bu konunun araştırılması ve incelenmesiyle ilgili görevlendirdiğini söyledi.