Rahip Brunson'un ev hapsine alınmasının ardından ABD'den yaptırım kararı almasına liderlerden ve siyasi partilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulayacaklarını Twitter'dan "ABD, harika bir Hristiyan, aile babası ve müthiş bir insan olan Pastör Andrew Brunson’ın uzun süreli tutukluluğu nedeniyle Türkiye’ye büyük yaptırımlar uygulayacak. (Brunson) Büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" sözleriyle duyurmuştu.

Trump’ın talimatıyla ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’ün malvarlıklarını dondurdu.

DÖRT PARTİDEN ORTAK AÇIKLAMA

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararı ile ilgili AKP, CHP, MHP ve İYİ parti grupları ortak açıklama yapmıştı. Ancak siyasilerden ABD'ye yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. 

İYİ PARTİ: HÜKÜMET TRUMP TOWERS'A EL KOYMALI

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararını yorumlayan İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, hükümete "Trump Towers’a el koymalı" çağrısında bulundu. Partisi adına yazılı bir basın açıklaması yapan Çıray, "AKP hükümetinin; karşılık gelen ABD'li bakan/sekreterlerin mal varlıklarına, Trump Towers'a el koymalı. ABD'den alınacak olan 11 milyar dolarlık yolcu uçağı alımını da durdurmalıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin egemenlik hakları ve hukukunun korunması gerektiğini vurgulayan Çıray, "Ülkemizin varlığı ve bütünlüğünü ilelebet devam ettirecek bir siyasetin yılmaz savunucusu olarak varoluşsal değerlerimizin korunması konusunda dışarıdan gelecek tehditlere karşı birlik beraberlik ruhu içinde olacağız; ancak Türkiye'yi yönetenlerin de milletimizin egemenlik haklarını ve hukukunu koruyup koruyamadıklarının yakın takipçisi olacağız. İYİ Parti dış politikayı megafonla yapmayacaktır" ifadesini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM: SON DERECE KEYFİ 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ABD Hazine Bakanlığı'nın iki Türk bakana yönelik yaptırım kararının, hukuksuz ve son derece keyfi olduğunu söyledi.

Yıldırım, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD Hazine Bakanlığının Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'yu hedef alan yaptırım kararı, hukuksuz ve son derece keyfi bir karardır. Türkiye'deki yargılama süreçlerine karşı saygısız bir tutumun göstergesi olan bu kararı şiddetle kınıyor ve bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KILIÇDAROĞLU: ABD'NİN İKİ BAKANI HAKKINDA BİZ DE AYNI KARARI ALMALIYIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ABD'nin yaptırım kararı hakkında konuştu. "Bu kararı doğru bulmuyoruz, ABD'nin iki bakanı hakkında biz de aynı kararı almalıyız" dedi. Kılıçdaroğlu, "Bir sorun varsa oturulur konuşulur. İki bakanla ilgili alınan kararı doğru bulmuyoruz. Amerika'daki iki bakanla ilgili aynı karar alınmalı" diye tepki gösterdi.

AKP: GEREKEN CEVAP VERİLECEK

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, ABD'nin iki bakana yaptırım uygulama kararı için "Mütekabiliyet esasına göre gereken cevap verilecek'' dedi.

Ünal "Bu, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı saldırgan bir tutumdur. ABD’nin kasımdaki seçimler için bunun bir iç siyaset malzemesi haline geldiğini gösteriyor.Türkiye rasyonel zeminde kalmaya devam edecek.Mütekabiliyet esasına göre gereken cevap verilecek." dedi.

Rahip Andrew Brunson'ın yargılandığı davaya da değinen Ünal "Brunson arkadaşına attığı bir mesajı kabul ediyor. O mesajı okuduğunuzda aslında Brunson’un Türkiye’deki görevinin ne olduğu, ne yapmaya çalıştığı görülüyor." diye konuştu.