Bilal Mutlu - ANF

KCK operasyonları adı altında yürütülen operasyonlara aydınlardan tepkili. ANF’ye konuşan aydınlar, KCK operasyonlarının sorunun çözümüne ve barışa katkı sağlamayacağını, tersine daha da ağırlaştırarak iki halk arasında duygusal kopuşa yol açacağına dikkat çektiler. KCK operasyonlarının legal Kürt siyasi hareketini tasfiye amaçlı bir proje olduğunu belirten aydınlar, AKP’nin soruna güvenlik politikaları dışında bir çözüm projesinin olmadığını ifade ettiler.

BU OPERASYONLARLA KÜRT SİYASETİ BİTİRİLEMEZ

Yazar Oya Baydar, KCK operasyonlarının barışa hizmet etmeyeceğini belirterek, “Profesör Büşra Ersan’lının tutuklanması ve milletvekili Leyla Zana’nın evinin aranması bu işin çığırından çıktığını bir kez daha açığa çıkardı zaten” dedi. KCK operasyonlarıyla sivil Kürt hareketine darbe vurulmak istendiğini ancak bunun mümkün olmadığını vurgulayan Baydar, “30 yıldır insanlar tutuklandı, öldürüldü ama sorunlar çözülmedi. Kürt sorununun çözümü konusunda gelinen aşamada çok kaygılıyım ve umutlu da değilim. Kötü bir noktadayız. Savaşın bir an önce durması lazım ve herkesin barış için mücadele etmesi lazım” diye konuştu.

HÜKÜMET SORUNU SİYASET DEĞİL HUKUKLA ÇÖZMEK İSTİYOR


Radikal Gazetesi Yazarı Koray çalışkan, KCK adı altında yürütülen operasyonları doğru bulmadığını, bu tür uygulamaların çözüme hizmet etmediğini ifade etti. Bu operasyonlarla meşru siyasetin engellenmeye çalışıldığına dikkat çeken Çalışkan, “Hükümet sorunu siyasetle çözeceğine hukukla çözmeye çalışıyor. Ne yazık ki her şey geriye doğru gidiyor. Hükümetin Kürt sorununun çözümü konusunda şu an herhangi bir çözüm politikası yok” dedi.

DUYGUSAL KOPUŞ DERİNLEŞİYOR

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, KCK operasyonlarının tasfiye amaçlı bir siyasi proje olarak başladığını ifade etti. Milletvekili leyla Zana’nın evinin aranmasının “gözdağı verme” amacı taşıdığını belirten Sancar, “Operasyonların bu şekilde sürmesi demokratik çözümü çok zorluyor. Türkiye’de ciddi anlamda baskıcı bir ortam var. 90’lı yıllarda insan öldürüyorlardı kaba yaklaşıyorlardı ama şimdi ince yaklaşarak insanları siyaseten bitirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
BDP KAPATILABİLİR

BDP’nin kapatılabileceğini kaydeden Sancar, şöyle devam etti:

“BDP’ yi etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Kürt sorununun çözümü konusunda şu an çok geri bir durumdayız. Devletin politikalarıyla duygusal kopuş derinleşerek devam ediyor. Hükümetin söylemleri ve politikaları Kürt sorununu demokratik yollarla çözeceğini göstermiyor. Hükümet bu işi güvenlik politikalarıyla çözmeye çalışıyor ama yanılıyor. Güvenlik politikalarıyla bu sorunlar çözülmez. Güvenlik politikaları 30 yıldır denendi ama sonuç getirmedi, sorunu çözmedi tam tersine derinleştirdi. Dünyanın her yerinde siyasi sorunlar güvenlik politikalarıyla değil siyasi yollarla çözüldü.”