Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylık başvuruları sürecinde seçilme yeterliliğine sahip oldukları yönünde karar verdiği ancak OHAL ürünü Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) dayanarak seçilmiş belediye eşbaşkanlarına mazbatalarını verilmemesi, hukukun çiğnenmesi olarak yorumlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda KHK’li olan İbrahim Kaboğlu, KHK’yle görevden alınanlar hakkında "seçimle herhangi bir göreve gelemezler" diye bir yasağın bulunmadığını kaydetti.

Bunun için YSK'nin yanlış bir karar aldığını belirten Kaboğlu, YSK'nin kararını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Adaylık başvuru yapıldığında YSK'nin bunu kabul ettiğini şimdi ise böyle bir karar almasının çelişki olduğunun altını çizen Kaboğlu, "Bunların belediye başkanı olmaya elverişli olmadığına karar veriliyorsa neden adaylık başvurusunda bunlar ifade edilmedi. Eğer bunlar o zaman aday olarak kabul edilmişse başkanlıklarının da kabul edilmesi lazım. Kaldı ki bunlar belediye başkanı olmaz ise bir başka adaya başkanlık vermek mümkün değil. Seçimin yenilenmesi lazım" dedi.

‘YSK SUÇ İŞLİYOR’

YSK kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan Avukat Ercan Kanar ise, “Daha önce de aslında kendisinin verdiği tersi bir karar var. Kaboğlu’nun KHK’yle üniversiteden çıkarılmasına rağmen, seçimde aday olmasında bir yasal engel olmadığı yönünde YSK’nin kararı var. Dolayısıyla YSK bugün kendi kendisiyle çelişen bağımsızlığını ve tarafsızlığını tamamen yitirmiş, yürütmenin kılıcı gibi çalışan bir organ haline dönüşmüştür” diye belirtti.

Adaylık başvurusunda bir sıkıntının olmadığını ve YSK’nin buna onay verdiğini de hatırlatan Kanar, “Seçildikten sonra mazbatalarının verilmemesi hukukun tamamen çiğnenmesi anlamına gelir. Özcesi YSK suç işliyor” diye belirtti.

‘KÜRTLERE VE MUHALİFLERE YÖNELİK BİR KARAR’

YSK’nin aldığı kararın özel bir uygulama olduğunu vurgulayan Kanar, “Başta Kürtler olmak üzere muhaliflere yönelik bir uygulamadır. Tabii esas olarak da burada Kürtlere yönelik bir uygulamadır” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı